اپلای تحصیلی چیست؟ | شرایط، مدارک، بهترین دانشگاه‌ها و نحوه اخذ پذیرش
  • نویسنده: علیرضا لهفتان
  • مهاجرت تحصیلی

درخواست مشاوره رایگان مهاجرت

آنچه در این مقاله می خوانید:

    اپلای تحصیلی (University Applicaton) به صورت خلاصه مجموعه‌ای از مراحلی است که دانشجویان به منظور دریافت پذیرش از دانشگاه‌ها انجام می‌دهند. هر دانشگاهی در رابطه با اپلای تحصیلی دارای قوانین و شرایط مخصوص به خود است، اما معمولاً فرآیند اپلای در تمام موسسات آموزش عالی شامل یک سری مراحل مشترک می‌شود که در ادامه به صورت کامل آن‌ها را بررسی خواهیم کرد.

    روند اپلای تحصیلی ممکن است ابتدا کمی ترسناک به نظر آید، به خصوص اگر هیچ آشنایی با نحوه انجام آن نداشته باشید. اما با داشتن برنامه‌ریزی و دریافت مشاوره از افراد متخصص می‌توانید به خوبی فرآیند اپلای را مدیریت کنید. مراحل اپلای تحصیلی نیز در مجموع شامل انجام کارهایی مانند انتخاب شهر و دانشگاه محل تحصیل، نوشتن انگیزه نامه، ارسال درخواست رسمی، جمع‌آوری مدارک تحصیلی و... از موارد دیگر می‌شود.

    توجه داشته باشید که اشتباه در هنگام اپلای تحصیلی می‌تواند باعث ریجکت شدن درخواست شما شود؛‌ بنابراین توصیه می‌شود که تمام مراحل اپلای را با نهایت دقت انجام دهید. برای جلوگیری از هر گونه اشتباهی می‌توانید مقاله اشتباهات رایج اپلای تحصیلی را مطالعه کنید.

    اما بهترین دانشگاه‌ها برای اپلای تحصیلی کدامند؟ برای اپلای نیاز به چه شرایط و مدارکی داریم؟ مراحل آن به چه صورتی است؟ در ادامه به این پرسش‌ها و یک سری سوال دیگر پاسخ می‌دهیم و شما را با تمام نکات و جنبه‌های اپلای تحصیلی آشنا خواهیم کرد، پس تا پایان مقاله با همراه ما بمانید.

    شرایط و مدارک مورد نیاز برای اپلای تحصیلی

    شرایط و مدارک مورد نیاز برای اپلای تحصیلی

    دانشجویان معمولا برای اپلای تحصیلی نیاز به ارائه یک سری مدارک و رعایت شرایط زیر دارند. اما این لیست حالت کلی داشته و ممکن است دانشگاه مورد نظر شما یک سری مدارک و شرایط دیگر را نیز از شما درخواست کند.

    • ریز نمرات تحصیلی
    • توصیه‌ نامه
    • پاسپورت
    • انگیزه نامه
    • مدارک مرتبط با سوابق کاری
    • رسید هزینه‌های پرداختی
    • بیانیه شخصی
    • مدارک مرتبط با تمکن مالی
    • گواهی عدم سوء پیشینه
    • آخرین مدرک تحصیلی
    • مدرک آزمون‌های ورودی
    • مدرک زبان
    • رزومه یا CV
    • رعایت قوانین مهاجرتی کشور مقصد
    • نداشتن بیماری جسمی و روانی
    • رعایت شرط سنی

    ریز نمرات تحصیلی: ریز نمرات تحصیلی در واقع جزئیات دوره‌های آموزشی است که قبلا در آن‌ها شرکت کرده‌اید. ریز نمرات تحصیلی بسیار مهم هستند زیرا دانشگاه‌ها با استفاده از آن‌ها می‌توانند بفهمند که آیا افراد از مهارت و دانش کافی برای اپلای تحصیلی برخوردار هستند یا خیر. ریزنمرات تحصیلی همچنان مشخص می‌کنند که دانشجویان در کدام دروس‌ عملکرد بهتر یا بدتری دارند.

    توصیه‌ نامه: نامه رسمی است که در آن یک مدیر، کارفرما، معلم یا استاد دانشگاه توضیحاتی را در مورد افتخارت و شایستگی‌های شما ارائه می‌کند. شما می‌توانید از توصیه نامه (Letter of Recommandation) برای اپلای تحصیلی، استخدام در شرکت‌های خارجی، دریافت بورسیه‌های تحصیلی و سایر موارد مشابه استفاده کنید.

    پاسپورت: دانشجویان قطعا برای تحصیل در دانشگاه‌های خارجی نیاز به تهیه پاسپورت دارند. پاسپورت به عنوان یک تراول داکیومنت و همچنین مدرک شناسایی به کار می‌رود و بهتر است حداقل ۲ تا ۴ صفحه خالی داشته باشید. علاوه بر این، مطمئن شوید که پاسپورت شما حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد.

    انگیزه‌نامه: به جرات می‌توان گفت که انگیزه نامه‌ یا SOP (Statement of Purpose) یکی از مهم‌ترین مدارکی است که در هنگام اپلای تحصیلی باید به دانشگاه بفرستید. انگیزه نامه به صورت خلاصه نوعی مدرک است که در آن دانشجویان انگیزه خود برای تحصیل در رشته یا دوره تحصیلی خاصی را مشخص می‌کنند. برای نوشتن یک SOP حرفه‌ای می‌توانید مقاله اشتباهات رایج انگیزه‌نامه را بخوانید.

    انگیزه نامه تحصیلی

    مدارک مرتبط با سوابق کاری: دانشگاه مورد نظرتان ممکن است از شما درخواست مدارک کاری بکند که البته چنین شرایطی معمولا چندان رایج نیست.

    رسید هزینه‌های پرداختی: به منظور جلوگیری از هرگونه مشکلی بهتر است حتما از تمام رسیده‌های پرداختی خود در طول فرآیند اپلای تحصیلی یک رسید تهیه کنید. همچنین توصیه می‌شود که نسخه‌ای از مدارک خود را در یک فضای ابری امن یا فلش نگه دارید.

    بیانیه شخصی: بیانیه شخصی یکی از مهم‌ترین اجزای فرآیند اپلای تحصیلی در دانشگاه‌ها است که می‌توانید در آن توضیحاتی در مورد تجربیات تحصیلی و کاری، علایق، اهداف، انگیزه‌ها، ارزش‌ها و مهارت‌های خود ارائه دهید. متن بیانیه شخصی (Personal Statement) طولانی‌تر از انگیزه نامه‌ است و برخلاف آن لحن چندان رسمی ندارد. همچنین با استفاده از بیانیه شخصی می‌توانید ثابت کنید که چرا فرد مناسبی برای تحصیل در رشته‌ای خاص هستید.

    مدارک مرتبط با تمکن مالی: شما معمولا برای تحصیل در سایر کشورها باید ثابت کنید که از تمکن مالی کافی برخوردار هستید. اثبات تمکن مالی از طریق ارائه اسناد بانکی و قرارداد اسپانسری انجام می‌شود.

    گواهی عدم سوء پیشینه: داشتن سوءپیشینه در مواقعی می‌تواند باعث ریجکتی درخواست شما برای اپلای تحصیلی شود. برای اینکه ثابت کنید که فاقد هر گونه سوء سابقه هستید، نیاز به ارائه گواهی سوء پیشینه دارید.

    آخرین مدرک تحصیلی: دانشجویان برای اپلای دانشجویی باید آخرین مدرک تحصیلی خود را به مسئول پذیرش دانشگاه بفرستند. فراموش نکنید که مدارک ارسالی حتما باید کپی برابر اصل باشند و از فرستادن اسکرین شات یا صفحات چاپ شده خودداری کنید.

    مدرک آزمون‌های ورودی: برخی از دانشگاه‌های جهان برای پذیرش دانشجویان بین‌المللی اقدام به برگزاری آزمون‌های ورودی مانند SAT و GRE می‌کنند.

    مدرک زبان: دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه‌های خارجی نیاز به ارائه مدرک زبان دارند. نوع آزمون نیز بستگی به شرایط دانشگاه و زبان رسمی کشور مقصد دارد. به عنوان مثال دانشگاه‌های کشور کانادا تنها مدارک زبان انگلیسی و فرانسوی مانند IELTS و TCF را قبول می‌کنند. قبل از اقدام به اپلای نیز باید مطمئن شوید که در کدام آزمون زبان شرکت کنید و چه نمره‌ای را در آن بدست آورید.

    رزومه یا CV: دانشگاه ممکن است از شما درخواست رزومه یا CV‌ کنند. رزومه شما باید شامل توضیحاتی در مورد سوابق تحصیلی و کاری، فعالیت‌های فوق برنامه، پژوهش‌های علمی و سایر دستاوردهای مشابه شود.

    عکس پرسنلی: برخی دانشگاه‌ها ممکن است از دانشجویان درخواست تعدادی عکس رنگی کنند.

    رعایت قوانین مهاجرتی کشور مقصد: تمام کسانی که قصد اپلای تحصیلی دارند، باید قوانین مهاجرتی کشور مقصد را کاملا رعایت کنید، در غیر این صورت ممکن درخواست آن‌ها ریجکت یا با تاخیر انجام شود.

    نداشتن بیماری جسمی و روانی: دانشگاه‌ مورد نظرتان ممکن است از شما بخواهد که با ارسال مدارک پزشکی یا انجام تست‌های مختلفی ثابت کنید که از سلامت جسمی و روانی برخوردار هستید.

    رعایت شرط سنی: یکی از مهم‌ترین شرایط اپلای تحصیلی در دانشگاه‌ها است. به عنوان مثال، افراد برای تحصیل در دانشگاه‌های کانادا باید حداقل ۱۸ سال سن داشته باشند.

    چگونه اپلای کنیم؟

    مراحل اپلای تحصیلی

    همانگونه که گفته شد، هر کشور و دانشگاهی در رابطه با اپلای تحصیلی دارای قوانین مخصوص به خود است اما ما در بررسی‌های خود متوجه شدیم که دانشجویان برای انجام این کار معمولا نیاز به طی کردن مراحل زیر دارند:

    • انتخاب شهر و کشور مقصد
    • تهیه لیستی از رشته‌های تحصیلی مورد علاقه
    • بررسی اعتبار دانشگاه
    • توجه به ددلاین‌ها
    • تحقیق در مورد شرایط اپلای
    • جمع‌آوری و ترجمه مدارک تحصیلی
    • ثبت درخواست اپلای
    • انتظار برای دریافت پاسخ از تیم پذیرش دانشگاه
    • اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی

    ۱. انتخاب شهر و کشور مقصد

    قبل از هر اقدامی بهتر است از جنبه‌های مختلفی در مورد شرایط زندگی در شهر و کشوری که دانشگاه مورد نظرتان در آن قرار دارد، تحقیق کنید. مطمئن شوید که کشور انتخابی دارای فرهنگی مهاجرپذیر بوده و از بازار کار خوبی برخوردار است. همچنین آب‌وهوای شهر و کشور مقصد را نیز مورد بررسی قرار دهید زیرا ممکن است نتوانید خود را با دمای هوای آن سازگار کنید. کیفیت سیستم درمانی، میزان حمایت‌های اجتماعی، هزینه زندگی دانشجویی، شرایط اسکان، سطح جرم و جنایت، کیفیت زندگی، شرایط دریافت بورسیه و سطح رفاه نیز از جمله دیگر مواردی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید.

    ۲. تهیه لیستی از رشته‌های تحصیلی مورد علاقه

    حال باید فهرستی از رشته‌های تحصیلی که به آن‌ها علاقه دارید را تهیه کنید. بهتر است رشته‌های انتخابی مرتبط با سوابق تحصیلی شما باشند زیرا برخی دانشگاه‌ها امکان تحصیل در رشته‌های نامربوط را نمی‌دهند. همچنین در انتخاب رشته باید به علایق، آینده کاری و دشواری دروس ارائه شده نیز توجه کنید. فراموش نکنید که هر رشته دارای شرایط خاص خود است که برای اطلاع دقیق از آن‌ها می‌توانید با تیم پذیرش دانشگاه تماس بگیرید.

    ۳. بررسی اعتبار دانشگاه

    پس از تهیه فهرست رشته‌های تحصیلی نوبت انتخاب دانشگاه است. دانشگاه‌ها از بسیاری از جهات (شرایط اپلای، تعداد بورسیه‌ها، شهریه، میزان اعتبار، امکانات و...) با یکدیگر تفاوت دارند. اگر به آینده تحصیلی و کاری خود اهمیت می‌دهید، بهتر است حتما در دانشگاه‌های معتبر اپلای کنید. علاوه بر این، توصیه می‌شود که دانشگاه انتخابی مورد تایید دو وزارتخانه علوم و بهداشت باشد. برای اطمینان از اعتبار دانشگاه می‌توانید از وب‌سایت‌های اعتبارسنجی مانند QS، Times، Shanghai‌ و... استفاده کنید.

    ۴. توجه به ددلاین‌ها

    با دقت تمام ددلاین‌های مورد نیاز خود را در جایی یادداشت کنید. انجام این کار باعث می‌شود تا هیچ ددلاینی را از دست ندهید. فراموش نکنید که تمام موسسات آموزش عالی دارای ددلاین مخصوص به خود هستند که با مراجعه به وب‌سایت دانشگاه یا دانشکده می‌توانید از آن‌ها مطلع شوید. علاوه بر این، برای اپلای در هر مقطع تحصیلی تنها زمان محدودی در اختیار دارید و پس از گذشت آن تقریبا امکان اپلای دیگر وجود ندارد و باید یک سال دیگر منتظر بمانید.

    ۴. تحقیق در مورد شرایط اپلای

    ضروری است قبل از هر اقدامی به خوبی در مورد شرایط اپلای مطالعه کنید. به عنوان مثل ممکن است دانشگاهی از شما نمره ۷ آیلتس را درخواست کند اما با نمره ۶ هم بتوانید از دانشگاه دیگری پذیرش بگیرید. شما همچنین برای دریافت پذیرش باید حداقل معدل مورد نیاز دانشگاه را بدست آورده باشید.

    ۵. جمع‌آوری و ترجمه مدارک تحصیلی

    در این مرحله باید تمام مدارک تحصیلی و مهاجرتی درخواستی دانشگاه را جمع‌آوری کنید. این مدارک شامل انگیزه‌نامه، مدرک زبان، توصیه‌نامه، ریز نمرات تحصیلی، رزومه و یک سری موارد دیگر می‌شود. تحت هیچ شرایط از مدارک تقبلی استفاده نکنید زیر انجام این کار ممکن است باعث ریجکت شدن دائمی درخواست شما برای تحصیل در کشور مقصد شود. برخی از مدارک شما مانند مدرک دیپلم، کارشناسی، ریزنمرات و... باید توسط یک موسسه دارای مجوز ترجمه رسمی شوند. مدارک شما همچنین ممکن است نیاز به مهر آموزش، وزارت دادگستری و وزارت علوم داشته باشند.

    ۶. ثبت درخواست اپلای

    شما معمولا برا اپلای تحصیلی نیاز به پر کردن یک یا تعدادی فرم دارید. این فرم‌ها اغلب از طریق وب‌سایت دانشگاه‌ها قابل دانلود هستند و فراموش نکنید که با دقت تمام اطلاعات درخواستی در آن‌ها را پر کنید. البته فرم‌هایی نیز مربوط به اداره مهاجرت و دولت کشور مقصد می‌شوند که معمولا باید بعد از اپلای و به منظور دریافت ویزای تحصیلی آن‌ها را تکمیل کنید. دانشجویان معمولا باید فرم‌ها و مدارک درخواستی را به صورت همزمان به واحد پذیرش دانشگاه ارسال کنند.

    ۷. انتظار برای دریافت پاسخ از تیم پذیرش دانشگاه

    حال باید برای دریافت نامه پذیرش از دانشگاه مدتی را منتظر بمانید. دانشگاه پس از بررسی درخواست اپلای دانشجویان و مدارک ارسالی برای آن‌ها نامه پذیرش مشروط یا غیر مشروط صادر خواهد کرد. اگر هم نتوانید شرایط دانشگاه را برآورده کنید، در چنین حالتی با درخواست شما برای تحصیل مخالفت خواهد شد.

    ۸. اقدام برای دریافت ویزای تحصیلی

    در پایان و پس از اتمام تمام مراحل اپلای و دریافت پذیرش تحصیلی از دانشگاه می‌توانید اقدام به اخذ ویزای دانشجویی کنید.

    نکاتی در رابطه با اپلای تحصیلی

    کسانی که قصد اپلای تحصیلی دارند، بهتر است قبل از هر اقدامی به نکات زیر حتما توجه کنند:

    • مطمئن شوید که مدارک ارسالی کامل و بدون غلط املایی هستند.
    • هزینه اپلای را به صورت کامل پرداخت کنید.
    • حتما در مورد بورسیه‌های تحصیلی دانشگاه مورد نظرتان تحقیق کنید.
    • قوانین مهاجرت تحصیلی کشور مقصد را به صورت منظم مطالعه کنید.
    • از تجارب کسانی که قبلا اپلای کرده‌اند، استفاده کنید.
    • فرآیند اپلای را به روزهای آخر موکول نکنید.
    • خود را برای مصاحبه احتمالی آماده کنید.
    • در صورت امکان حتما از گزینه پذیرش مشروط استفاده کنید.
    • اپلای تحصیلی پروسه بسیار حساسی است؛ در نتیجه باید از قبل برای انجام آن برنامه‌ریزی کنید.
    • اگر امکان دارد قبل از اپلای به صورت حضوری به دانشگاه مراجعه کنید.
    • مراقب وب‌سایت‌های مهاجرتی کلاهبردار باشید.
    • در هنگام مکاتبه با اساتید و تیم پذیرش دانشگاه از لحن خودمانی استفاده نکنید.

    محبوب‌ترین دانشگاه برای اپلای تحصیلی

    دانشجویان بین‌المللی می‌توان بدون مشکل خاصی در هر دانشگاهی اپلای کنند. اما بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهند که دانشگاه‌های زیر محبوب‌ترین گزینه‌های موجود برای اپلای تحصیلی در ۷ کشور کانادا، استرالیا، آمریکا، نیوزلند، آلمان، فرانسه و بریتانیا هستند:

    کانادا

    دانشگاه بریتیش کلمبیا

    دانشگاه اتاوا

    دانشگاه آلبرتا

    دانشگاه دال هاوزی

    دانشگاه یورک

    دانشگاه منیتوبا

    استرالیا

    دانشگاه ملی استرالیا

    دانشگاه سیدنی

    دانشگاه ملبورن

    دانشگاه آدلاید

    دانشگاه کوئینزلند

    دانشگاه

    جیمز کوک

    آمریکا

    موسسه فناوری ایلینوی

    دانشگاه MIT

    دانشگاه کارنگی ملون

    دانشگاه نورث ایسترن

    دانشگاه کلمبیا

    دانشگاه رایس

    نیوزلند

    دانشگاه اوکلند

    دانشگاه اوتاگو

    دانشگاه

    ویکتوریا ولینگتون

    دانشگاه مسی

    دانشگاه وایکاتو

    دانشگاه کانتربری

    آلمان

    دانشگاه آزاد برلین

    دانشگاه

    فنی مونیخ

    دانشگاه

    هومبلت برلین

    موسسه

    فناوری کارلسروهه

    دانشگاه هایدلبرگ

    دانشگاه LMU

    فرانسه

    انستیتو

    پلی تکنیک پاریس

    دانشگاه

    سوربن

    دانشگاه PSL

    دانشگاه

     پاریس - ساکلی

    دانشگاه تولوز

    دانشگاه

    اکس مارسی

    بریتانیا

    دانشگاه آکسفورد

    دانشگاه

    کمبریج

    کالج دانشگاهی لندن

    دانشگاه ادینبرو

    کالج امپریال لندن

    مدرسه اقتصاد لندن

     

    بهترین کشورها برای اپلای تحصیلی کدامند؟

    بررسی‌های ادب ویزا در سال ۲۰۲۴ نشان می‌دهند که بهترین کشورها برای اپلای تحصیلی شامل موارد زیر می‌شوند:

    • کانادا
    • استرالیا
    • انگلیس
    • فرانسه
    • آلمان
    • آمریکا
    • هلند
    • اسپانیا
    • ژاپن
    • سوئیس
    • دانمارک
    • نیوزلند

    سوالات متداول اپلای تحصیلی چیست؟ | شرایط، مدارک، بهترین دانشگاه‌ها و نحوه اخذ پذیرش

    به اشتراک بگذارید
    دیدگاه یا سوال خود را با ما در میان بگذارید
    دیدگاه ها (0 پاسخ)
    مشاوره رایگان مهاجرت