25 اشتباه رایج در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه
  • نویسنده: علیرضا لهفتان
  • مهاجرت تحصیلی

درخواست مشاوره رایگان مهاجرت

آنچه در این مقاله می خوانید:
    اطلاعیه اداره مهاجرت (آپدیت دی 1402): بر طبق آخرین اخبار اداره مهاجرت کانادا، اجازه کار تمام وقت دانشجویی تا آوریل سال 2024 برای کلیه دانشجویان بین المللی در حال تحصیل در کانادا تمدید شد. جهت اطلاع از آخرین شرایط مهاجرت با شماره 02171400111 تماس بگیرید.

    دانشجویان برای تحصیل در دانشگاه‌های جهان نیاز به مدارک مختلفی دارند که از میان آن‌ها می‌توان به مدرک زبان، آخرین مدرک تحصیلی کسب شده، تمکن مالی و انگیزه‌نامه‌ اشاره کرد. انگیزه‌نامه یا SOP (مخفف Statement of Purpose) به صورت خلاصه‌ نوعی مدرک است که شامل مواردی مانند سوابق تحصیلی و گاها کاری شده و دانشجویان اغلب برای اخذ پذیرش از دانشگاه‌ها به آن نیاز دارند. افراد در واقع با نوشتن این نامه، انگیزه اصلی خود برای ادامه تحصیل در یک رشته و دانشگاه خاص را مشخص می‌کنند. ‌

    داشتن یک انگیزه‌نامه حرفه‌ای و بدون اشتباه می‌تواند شانس شما برای اخذ پذیرش را بسیار افزایش دهد؛ با این حال بسیاری از دانشجویان در هنگام نوشتن آن دچار اشتباهاتی می‌شوند که این امر می‌تواند حتی سبب ریجکت شدن درخواست آن‌ها برای تحصیل در دانشگاه مورد نظر خود شود. اگر شما هم نمی‌دانید چگونه یک انگیزه‌نامه بدون اشتباه بنویسید، در این صورت نیاز نیست نگران باشید زیرا در ادامه ما قصد داریم شما را با تمام اشتباهات ممکن در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه برای مهاجرت تحصیلی آشنا کنیم؛ پس تا انتها با ما همراه بمانید.

    نمونه‌ای از انگیزه‌نامه

    1. موکول کردن نوشتن انگیزه‌نامه به دقایق آخر

    همانطور که اشاره شد، انگیزه‌نامه یکی از مهم‌ترین مدارکی است که برای اپلای در دانشگاه‌های خارج از کشور به آن نیاز دارید و بنابراین باید با حوصله و بدون هیچ عجله‌ای اقدام به نوشتن آن کرده و در بازه زمانی مشخص شده به دانشگاه مورد نظرتان بفرستید. توجه داشته باشید که نوشتن این نامه در روزها و دقایق آخر باعث افزایش اشتباه، کاهش کیفیت انگیزه‌نامه و در نتیجه پایین آمدن شانس اخذ پذیرش می‌شود.

    2. مقدمه و جملات پایانی ضعیف

    مقدمه اولین و مهم‌ترین جایی است که تیم پذیرش دانشگاه‌ آن را مشاهده می‌کند و بنابراین در انتخاب کلمات و جملات این قسمت باید بسیار دقت کنید. مقدمه شما باید به گونه‌ای جذاب باشد که فرد مورد نظر بخواهد با دقت تمام ‌نامه شما را تا انتها بخواند. سعی کنید جملات ابتدایی را با تاکید بر سوابق تحصیلی، اهداف و ایده‌های خود بنویسید و نشان دهید که از اعتماد به نفس بالایی برخوردار هستید. جملات پایانی نیز دارای اهمیت بالایی هستند و در این قسمت بهتر است به انتظارات خود از دانشگاه اشاره کرده و نشان دهید که حضور شما در دوره تحصیلی مربوطه چه کمکی می‌تواند به پیشبرد اهداف دانشگاه بکند. در بخش انتهایی همچنین باید نشان دهید که آشنایی خوبی از دانشگاه و دوره‌ آموزشی مربوطه دارید.

    3. بی‌توجهی به اندازه انگیزه‌نامه

    با این که قاعده خاصی در این رابطه وجود ندارد اما تا حد امکان از نوشتن انگیزه‌نامه طولانی یا کوتاه خودداری کنید. در مجموع نیز بررسی‌های انجام‌شده نشان می‌دهند که یک انگیزه‌نامه معمولا دارای حداقل ۵۰۰ و حداکثر ۱۰۰۰ کلمه است. اگر می‌خواهید به موارد و جزئیات مختلفی اشاره کنید، حتما باید در انتخاب جملات بسیار دقت کرده و از به کار بردن کلمات و عبارات حشو خودداری کنید. علاوه بر این در هنگام نوشتن باید از فرمت مد نظر دانشگاه پیروی کنید. اگر هم نمی‌توانید فرمت یا قوانین مرتبط با انگیزه‌نامه‌ را در وب‌سایت دانشگاه پیدا کنید، در این صورت از به صورت تلفنی با دفتر پذیرش دانشگاه تماس بگیرید.

    4. تکرار موارد قبلا گفته‌شده

    نیاز نیست برای تاکید بر موضوع خاصی به دفعات در انگیزه‌نامه خود به آن اشاره کنید زیرا تکرار موارد گفته‌ شده نوعی حشو به شمار می‌آید و باعث کاهش کیفیت نامه شما می‌شود. به عنوان مثال اگر در جایی اشاره به دستاوردهای خود کردید، دیگر لازم به تکرار آن در جای دیگر انگیزه‌نامه نیست.

    5. ناتوانی در ارائه جزئیات مهم

    برخی افراد با وجود داشتن دستاوردهای مختلف در ارائه آن‌ها در انگیزه‌نامه خود ضعیف عمل می‌کنند. توجه داشته باشید که انگیزه‌نامه‌ یک نامه عمومی یا معمولی نیست و باید تا حد امکان در آن به جزئیات مرتبط با سوابق تحصیلی و کاری و همچنین پژوهش‌های علمی و آکادمیکی که در دوره دانشجویی خود انجام داده‌اید، اشاره کنید. زیرا تیم پذیرش در نهایت بر اساس همین جزئیات تصمیم به قبولی یا رد درخواست شما خواهد گرفت و نه یک سری موارد کلی. به عنوان مثال اگر در رشته شیمی تحصیل کرده‌اید، در چنین حالتی حتما به منظور افزایش شانس خود به صورت خلاصه به آزمایش‌ها، مقالات، پروپوزال‌ها، کارگاه‌ها، اهداف تحصیلی، پژوهش‌ها، دستاوردها، انگیزه‌های تحصیلی، دوره‌ها و همچنین فعالیت‌های مهمی که انجام داده‌اید، اشاره کنید. با این وجود فراموش نکنید که متن ‌نامه شما نباید طولانی شود.

    6. کپی کردن انگیزه‌نامه دیگران

    به هیچ عنوان از انگیزه‌نامه دیگران استفاده نکنید. زیرا هر فرد، دوره، دانشگاه و رشته‌ای دارای شرایط مخصوص به خود است و علاوه بر این ممکن است به دلیل کپی کردن مطالب ناخواسته دچار اشتباهاتی شوید. این نکته را نیز به یاد داشته باشید که لزوما هر انگیزه‌نامه‌ای از کیفیت بالایی برخوردار نیست و برخی از آن‌ها حتی ارزش ایده‌‌برداری هم ندارند. بنابراین حتما زمانی را به نوشتن یک رزومه شخصی‌سازی شده اختصاص دهید. اگر هم هیچ ایده‌ای در ذهن خود برای شروع ندارید، در چنین حالتی نیز می‌توانید از کارشناسان امور مهاجرتی یا افرادی که قبلا موفق به اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی در رشته و دانشگاه‌ مورد نظرتان شده‌اند، کمک بگیرید. توجه داشته باشید که کپی برداری از متون موجود در اینترنت یا انگیزه‌نامه دیگران‌ می‌تواند منجر به دزدی ادب (Plagiarism)‌ شود.

    7. ارائه اطلاعات نادرست

    ارائه اطلاعات نادرست یکی از مهم‌ترین اشتباهاتی است که افراد در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه انجام می‌دهند. به عنوان مثال ممکن است تاریخ فارغ‌التحصیلی یا نام یکی از دوره‌هایی که قبلا در آن‌ها شرکت کرده‌اید را اشتباه بنویسید. به منظور جلوگیری از این مشکل کافیست چند بار با دقت تمام جزئیات انگیزه‌نامه خود را مرور کنید. علاوه بر این باید برای تمام اطلاعاتی که می‌نویسید مدرک ارائه دهید؛ در غیر این صورت تیم پذیرش دانشگاه با درخواست شما برای اپلای مخالفت خواهد کرد.

    8. نوشتن دروغ در انگیزه‌نامه

    برخی افراد به اشتباه فکر می‌کنند که با گفتن دروغ می‌توانند شانس خود برای اخذ پذیرش را افزایش دهند. این درحالی است که دانشگاه‌ها در نهایت بر اساس مدارک موجود و معتبر اقدام به دادن نامه پذیرش یا ریجکتی اپلای تحصیلی می‌کنند. بنابراین توصیه می‌شود که نه تنها در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه، بلکه در تمام طول فرآیند اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی نیز از گفتن دروغ و ارائه اطلاعات نادرست جدا خودداری کنید. علاوه بر این ممکن است تیم پذیرش برای اطمینان از ادعاهای شما یک جلسه مصاحبه برگزار کند و یک سری سوال تخصصی و دقیق را از شما بپرسد.

    9. بکارگیری جملات کلیشه‌ای

    گفتن جملات کلیشه‌ای نه تنها هیچ کمکی به بهتر شدن انگیزه‌نامه‌ نمی‌کند بلکه باعث می‌شود تا نامه شما از لحاظ نگارشی و کیفیت در سطح بسیار پایینی قرار بگیرد.‌ به عنوان مثال نیاز نیست از جملاتی مانند «من فردی سخت کوش هستم» یا «من به دنبال پیشبرد علم فیزیک و اهداف دانشگاه هستم» استفاده کنید. در نتیجه به جای بکار بردن جملات کلی، حشو و کلیشه‌‌ای از مثال‌هایی واقعی استفاده کنید زیرا انجام این کار باعث افزایش جذابیت انگیزه‌نامه شما شده و اطلاعات موجود در آن نیز بهتر در ذهن افراد خواننده باقی خواهد ماند.

    10. نداشتن شفافیت در نوشتن انگیزه‌نامه

    10. نداشتن شفافیت در نوشتن انگیزه‌نامه

    انگیزه‌نامه شما باید به سادگی قابل فهم بوده و به دور از هر گونه اصطلاحات و عبارات پیچیده‌ای باشد زیرا ممکن است تیم پذیرش متوجه معنا و مفهوم موارد موجود نشود. بنابراین به منظور جلوگیری از چنین مشکلی بهتر است تا حد امکان زبان نوشته خود را ساده و شفاف نگه دارید و به صورتی نباشد که اعضای تیم پذیرش برای درک اطلاعات موجود در انگیزه‌نامه مجبور به استفاده از لغت‌نامه‌ها و مقالات تخصصی شوند. در کل نیز فراموش نکنید که شما قرار است یک انگیزه‌نامه بنویسید و نه یک پروپوزال یا مقاله حرفه‌ای. اگر هم مجبور به استفاده از چنین مواردی هستید، حتما معنی آن را بنویسید.

    11. بزرگنمایی در رابطه با موفقیت‌های کسب شده

    برخی افراد سعی می‌کنند با بزرگنمایی در رابطه با سوابق تحصیلی و کاری یا موفقیت‌های کسب‌شده خود شانس خود برای اپلای را افزایش دهند اما همانطور که اشاره شد دانشگاه‌ها تنها بر اساس مدارک موجود اقدام به صدور نامه پذیرش می‌کنند. برای نمونه اگر مقاله ISI‌ چاپ کرده‌اید، در این صورت لازم نیست راجع به تمام چالش‌ها، سختی‌ها و بی‌خوابی‌هایی که متحمل شده‌اید جملاتی را بنویسید و تنها کافیست با رعایت اصل خلاصه‌نویسی اقدام به نوشتن جزئیات مرتبط با آن کنید. یا مثلا اگر نمره تافل ۱۱۰ گرفته‌اید، نیاز نیست به‌گونه‌ای به آن اشاره کنید که انگار هیچ فرد دیگری در دنیا موفق به کسب چنین نمره‌ای نشده است.

    12. ساختاربندی نامناسب

    برای نوشتن انگیزه‌نامه باید از یک ساختاربندی و فرمت استاندارد استفاده کنید. ‌به عنوان مثال می‌توانید ابتدا به شکلی خلاصه به توضیح سوابق تحصیلی و اهداف آکادمیکی که دنبال می‌کنید، بپردازید. سعی کنید از جملات کوتاه استفاده کرده و علاوه بر این بهتر است یک فونت مناسب با سایز ۱۲ انتخاب کنید. به عنوان مثال “Times New Roman” یکی از رایج‌ترین فونت‌ها برای نوشتن انگیزه‌نامه است. یا مثلا برای فهرست کردن موارد مهم توصیه می‌شود از بولت‌گذاری استفاده کنید. یک انگیزه‌نامه‌ معمولا حداکثر دارای ۲ صفحه است و توجه داشته باشید که برخی دانشگاه‌ها تنها فرمت مخصوص به خود را قبول دارند. مواردی که به آن‌ها اشاره می‌کنید نیز باید دارای یک ترتیب منطقی باشد. به عنوان مثال پیش از اشاره به سوابق تحصیلی خود نباید وارد جزئیات مرتبط با آن‌ها شوید. در پایان نیز خلاصه‌ای از مهم‌ترین موارد موجود را بنویسید. علاوه بر این پاگراف‌های نامه شما نباید زیاد طولانی باشند و عنوان هر بخش را نیز بولد کنید.

    13. استفاده از زبان عامیانه و سبک نوشتار غیررسمی

    اخذ پذیرش دانشگاه و ویزای تحصیلی فرآیندی رسمی به شمار می‌آید و در نتیجه باید سبک نوشتاری شما در انگیزه‌نامه نیز رسمی و مودبانه باشد و از نوشتن کلمات، عبارات و اصطلاحات عامیه یا همان خودمانی خودداری کنید؛ زیرا در غیر این صورت ممکن است با درخواست اخذ پذیرش تحصیلی شما مخالفت شود. ‌علاوه بر این لحن شما باید در طول انگیزه‌نامه ثابت بوده و به هیچ عنوان از کلمات مخفف و عبارت‌های ادبی، جذاب و فانتزی استفاده نکنید. رعایت این موارد بدان معنی نیست که حتما برای انتخاب کلمات و جملات نیاز به انجام تحقیقات مختلفی دارید و با همان دانش واژگانی خود نیز می‌توانید یک متن رسمی و مناسب را بنویسید. فراموش نکنید که استفاده از سبک داستان‌گویی نیز مناسب نیست. به عنوان مثال لازم نیست برای توضیح سوابق خود از ابتدای دوران ابتدایی تا انتهای آخرین دوره تحصیلی خود شروع به داستان‌سرایی کنید.  

    14. عدم تحقیق در رابطه با دانشگاه و دوره تحصیلی

    متاسفانه بسیاری از دانشجویان در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه در رابطه با دانشگاه و دوره‌ای تحصیلی مورد نظر خود چندان تحقیق نمی‌کنند که همین امر باعث افزایش اشتباهات می‌شود. نوشتن مطالبی تصادفی راجع به دانشگاه، کشور مقصد، رشته تحصیلی و دوره برگزار شده نه تنها هیچ تاثیر مثبتی بر جلب نظر تیم پذیرش ندارد بلکه نشان می‌دهد که شما هیچ ارزشی برای انگیزه‌نامه خود قائل نیستید و زمان چندانی را نیز صرف نوشتن آن نکرده‌اید.

    شما با ارائه جزئیات باید نشان دهید که به چه علتی دانشگاه و رشته مورد نظر را انتخاب کرده‌اید. آیا دانشگاه دارای امکانات و تجهیزات مد نظر شماست؟ آیا دروس ارائه‌شده متناسب با علایق شما هستند؟ آیا دانشگاه به دانشجویان بورسیه می‌دهد؟ آیا به خاطر وجود اساتید برجسته یا پژوهش-محور بودن دوره‌ها دانشگاه را انتخاب کرده‌اید؟ قبل از نوشتن انگیزه‌نامه در رابطه با این پرسش‌ها و یا سایر موارد مشابه تحقیق کرده و به شکلی خلاصه به آن‌ها در نوشته خود اشاره کنید. همچنین یک فرمت کلی برای اپلای هر کشور در نظر بگیرید؛ برای مثال تحقیق کنید که برای تحصیل در کانادا چه چهارچوبی برای اپلای و نوشتار انگیزه‌نامه وجود دارد که این مورد ممکن است با کشوری دیگر برای مثال انگلستان دارای تفاوت باشد.

    15. تمرکز بیش از حد بر روی نقاط ضعف

    با اینکه راستگویی و نوشتن اطلاعات درست از مهم‌ترین مواردی است که باید در نوشتن انگیزه‌نامه به آن‌ها توجه کنید، اما این بدان معنی نیست که بخش بزرگی از نامه را به نقاط ضعف خود اختصاص دهید. زیرا شما با انجام این کار مسئولین دانشگاه را قانع می‌کنید که از شرایط کافی برای اخذ پذیرش برخوردار نیستید. با این وجود برای طبیعی جلوه کردن انگیزه‌نامه حداکثر به ۱ یا ۲ نقطه ضعف خود آن هم در صورت نیاز اشاره کنید.

    16. اشاره کردن به دستاوردهای نامربوط

    شما در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه تنها باید به مواردی اشاره کنید که شانس شما برای اخذ پذیرش تحصیلی را افزایش می‌دهند و از گنجاندن دستاوردهای نامربوط خودداری کنید. به عنوان مثال داشتن گواهی شرکت در یک سمینار ۲ ساعته یا کسب نمره ۵.۵ در آزمون آیلتس تاثیری چندانی بر افزایش کیفیت انگیزه‌نامه‌ شما ندارد، یا مثلا اشاره به گواهینامه رانندگی موضوعی کاملا نامربوط است. بنابراین تنها تمرکز خود را بر روی موارد پراهمیت بگذارید. به عنوان نمونه اگر دارای پژوهشی حرفه‌ای در رشته تحصیلی خود هستید یا در یک دوره‌ آکادمیک سطح بالا شرکت کرده‌اید و یا سابقه‌ای خوبی در تدریس یا کار در شرکتی معتبر دارید، در چنین حالتی می‌توانید آن‌ها را در انگیزه‌نامه خود بنویسید.

    17. عدم استفاده از تجارب دیگران

    17. عدم استفاده از تجارب دیگران

    اگر برای بار اول یا دوم است که چنین نامه‌ای را می‌نویسید یا قبلا به خاطر داشتن انگیزه‌نامه ضعیف ریجکت شده‌اید در این صورت بهتر است برای انجام این کار حتما از تجارب سایر افراد استفاده کنید زیرا داشتن انگیزه‌نامه‌ ضعیف شانس اپلای شما را کاهش می‌دهد. به عنوان مثال می‌توانید برای نوشتن انگیزه‌نامه از یک موسسه مهاجرتی معتبر یا افرادی که در حال تحصیل در کشور مورد نظرتان هستند، مشورت بگیرید.

    18. عجله در نوشتن انگیزه‌نامه

    اگر فکر می‌کنید که انگیزه‌نامه مدرکی ساده است که صرفا در طول فرآیند پذیرش بکار می‌رود، سخت در اشتباه هستید. زیرا هدف از نوشتن این نامه متقاعد کردن دانشگاه برای پذیرش شما است که این امر می‌تواند به شکل مستقیم بر آینده تحصیلی و حتی کاری شما تاثیر بگذارد. بنابراین باید با حوصله بالایی اقدام به نوشتن انگیزه‌نامه کرده و به هیچ عنوان برای انجام آن عجله نکنید.

    19. نداشتن هدف در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه

    همانطور که گفته شد، شما با نوشتن انگیزه‌نامه باید هدف یا انگیزه اصلی خود برای تحصیل در رشته، کشور، دوره و دانشگاه مربوطه را مشخص کنید. با دقت مهم‌ترین اهدافی که با تحصیل در دانشگاه و کشور مورد نظر خود به دنبال آن‌ها هستید را از قبل مرور کرده و به شکلی مناسب و خلاصه در متن انگیزه‌نامه بگنجانید. اگر دارای اهدافی غیر شفاف و ضعیفی هستید که هیچ هم‌خوانی با اهداف دانشگاه ندارند، در این صورت قطعا برای متقاعد کردن تیم پذیرش دچار مشکل خواهید شد. علاوه بر این از کلی‌گویی در رابطه با اهداف تحصیلی خود نیز باید خودداری کنید و تا حد امکان برای نوشتن آن‌ها کمی خلاقیت از خودتان نشان دهید. به عنوان مثال استفاده از جملاتی مانند «من به دنبال پیشرفت در رشته مورد نظرم هستم» یا «با توجه به دانسته‌های خود می‌توانم به پیشبرد اهداف دانشگاه کمک فراوانی کنم» مناسب یک انگیزه‌نامه حرفه‌ای نیستند.

    20. بی‌توجهی به شرایط دانشگاه

    هر دانشگاهی در رابطه با پذیرش دانشجویان دارای شرایط مخصوص به خود است. بنابراین قبل از اقدام به نوشتن انگیزه‌نامه زمانی را به مطالعه آن‌ها اختصاص داده و مطمئن شوید که از شرایط کافی برای تحصیل در دانشگاه مورد نظرتان برخوردار هستید و همچنین فرمت‌های کلی اپلای و نگارش انگیزه‌نامه برای هر کشور را رعایت نمایید؛ برای مثال برای تحصیل در استرالیا یا کانادا، آمریکا، انگلیس یا اصلا کشورهای غیر انگلیسی زبان که ممکن است تفاوت بسیار قابل توجهی ایجاد شود. زیرا قطعا نوشتن انگیزه‌نامه برای رشته و دانشگاهی که با شرایط شما همخوانی ندارد تنها باعث هدر رفتن زمان می‌شود.

    کسب حداقل نمره در یکی از آزمون‌های زبان مورد تایید، داشتن تمکن مالی کافی، رعایت شرط معدل، امکان دریافت بورسیه، میزان ظرفیت پذیرش دانشگاه، حداقل گپ تحصیلی قابل قبول و امکان اخذ پذیرش مشروط از جمله مواردی هستند که باید به آن‌ها توجه کنید. به این نکته نیز توجه داشته باشید که به هیچ عنوان برای جبران مواردی مانند نمرات پایین و نداشتن سوابق پژوهشی حرفه‌ای رو به نوشتن بهانه نیاورید.

    21. تعریف کردن بیش از حد از دانشگاه

    اینکه خود را بیش از حد مجذوب و علاقه‌مند به دانشگاه نشان دهید، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. واقعا لازم نیست وقت زیادی را صرف تعریف کردن از تاریخچه، اعتبار، امکانات و تجهیزات و سطح کیفی اساتید دانشگاه کنید. زیرا آن‌ها قطعا خیلی بهتر از شما نسبت به این مسائل آگاه هستند و در نتیجه به جای انجام این کار باید انگیزه‌نامه‌ای را بنویسید که نشان می‌دهد که چرا شما برای تحصیل در دانشگاه مربوطه فردی مناسب هستید. علاوه بر این تیم پذیرش دانشگاه به راحتی می‌تواند تشخیص دهد که شما تنها با هدف افزایش شانس خود اقدام به تعریف و تمجید از آن‌ها می‌کنید. با این حال اگر دانشگاه دارای دستاورد یا موفقیت مهمی است که باعث علاقه‌مندی شما برای تحصیل در آن شده‌ است، در این صورت می‌توانید این موضوع را مطرح کنید اما تحت هیچ شرایطی در انجام این کار زیاده‌روی نکنید. برخی از افراد نیز به امید افزایش شانس پذیرش تحصیلی از لحنی مظلوم‌نمایانه و تدافعی استفاده می‌کنند که قطعا افراد مسئول در امر پذیرش با توجه به تجربه بالای خود به آسانی متوجه چنین موضوعی می‌شوند و بنابراین بهتر است هیچگاه برای نوشتن انگیزه‌نامه خود، روی به استفاده از این روش نیز نیاورید.

    22. عدم بازخوانی و ویرایش متن انگیزه‌نامه

    به منظور جلوگیری از هر گونه اشتباهی در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه بهتر است آن را قبل از ارسال چند بار با دقت مرور کرده و در صورت لزوم ویرایش کنید. زیرا داشتن حتی یک اشتباه ساده نشان دهنده بی‌توجهی شما به کیفیت انگیزه‌نامه بوده و حتی ممکن است در مواردی باعث رد شدن درخواست شما شود. فراموش نکنید که ‌نامه خود را حتما به‌روز کنید زیرا ممکن است دستاوردهای جدیدی را کسب کرده باشید یا اطلاعات مرتبط با سوابق تحصیلی یا شغلی شما و برخی از موارد دیگر به مرور زمان دچار تغییراتی شوند.

    23. ارسال انگیزه‌نامه مشابه به دانشگاه‌های مختلف

    از ارسال انگیزه‌نامه مشابه به دانشگاه‌های مختلف خودداری کنید. زیرا ممکن است ناخواسته اطلاعات دانشگاهی که قبلا از آن در انگیزه‌نامه خود استفاده کرده‌اید را برای دانشگاه دیگری نیز بکار ببرید. به عنوان مثال این امکان وجود دارد که به اشتباه نکته‌ای که مربوط به امکانات و تجهیزات دانشگاه A است را به دانشگاه B بفرستید. بنابراین اگر مثلا می‌خواهید برای ۱۰ دانشگاه مختلف انگیزه‌نامه بفرستید، در این صورت باید به شکلی جداگانه و با دقت بالایی اقدام به نوشتن آن‌ها کنید زیرا هر دانشگاه، کشور، رشته و دوره‌ تحصیلی دارای مشخصات مخصوص به خود است.

    24. تمرکز بیش‌ از حد بر نمرات تحصیلی

    24. تمرکز بیش‌ از حد بر نمرات تحصیلی

    برخی دانشجویان تنها معدل بالایی در مقاطع مختلفی کسب کرده و فاقد سوابق پژوهشی و تحصیلی هستند و در نتیجه برای افزایش شانس خود بخش زیادی از انگیزه‌نامه‌ را به نمرات تحصیلی اختصاص می‌دهند. اما این نمرات تنها یکی از مواردی است که باید در متن نامه خود به آن‌ها اشاره کنید و از میان عوامل دیگری که بر نظر تیم پذیرش می‌توانند تاثیر بگذارند نیز می‌توان رشته تحصیلی، تحقیقات انجام‌شده، نمره زبان و رتبه جهانی دانشگاهی که قبلا در آن تحصیل کرده‌اید را نام برد.

    25. داشتن غلط املایی

    داشتن غلط املایی یکی از بدترین اشتباهاتی است که افراد در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه انجام می‌دهند. فرض کنید قرار است انگیزه‌نامه خود را به دانشگاه معروفی مانند هاروارد یا استنفورد بفرستید. آیا واقعا داشتن چند غلط املایی ارزش از دست دادن شانس ادامه تحصیل در چنین دانشگاه‌هایی را دارد؟ قطعا خیر. بنابراین به منظور جلوگیری از چنین اشتباهاتی بارها ‌نامه‌ خود را بازبینی کنید. برای انجام این کار می‌توانید از ابزارها و نرم‌افزارهایی مانند گرامرلی نیز استفاده کنید.

    تفاوت انگیزه‌نامه و توصیه‌نامه

    بسیاری از افراد این دو نامه را باهم اشتباه می‌گیرند. توصیه‌نامه یا Letter of Recommendation نوعی نامه است که توسط یک همکار، کارفرما یا استاد نوشته شده و افراد با استفاده از آن می‌توانند ویژگی‌های شخصیتی، توانایی‌ها، تجارب، مهارت‌ها و نقاط قوت خود را به دانشگاه، شرکت یا سازمان مورد نظر خود نشان دهند. در مقابل انگیزه‌نامه نوعی نامه است که باید توسط دانشجو نوشته شود و از آن برای نشان دادن انگیزه واقعی افراد برای ادامه تحصیل در یک دانشگاه و رشته خاص استفاده می‌کنند.

    تفاوت انگیزه‌نامه و بیانیه شخصی

    برخی از دانشجویان تفاوت‌ دو مدرک انگیزه‌نامه و بیانیه شخصی را نمی‌دانند. بیانیه شخصی یا Personal Statement نوعی نوشته است که نسبت به انگیزه‌نامه چندان حالت رسمی نداشته و می‌توانید از آن برای نشان دادن تجارب شخصی، علایق پژوهشی، کاری و تحصیلی خود استفاده کنید اما تمرکز انگیزه‌نامه بیشتر بر روی دستاوردهای تحصیلی است و در آن باید نشان دهید که چرا می‌خواهید در رشته‌ای خاص ادامه تحصیل دهید. بیانیه شخصی معمولا دارای یک صفحه است اما انگیزه‌نامه به دلیل داشتن جزئیات بیشتر اغلب در دو صفحه نوشته می‌شود. توجه داشته باشید که این دو نامه ممکن است همزمان برای اپلای تحصیلی مورد استفاده قرار بگیرند. به صورت خلاصه در بیانیه شخصی شما به بیان مهارت‌ها و علایق خود می‌پردازید و در انگیزه‌نامه نیز نشان می‌دهید دقیقا با چه هدف و انگیزه‌ای رشته، دانشگاه یا کشوری را برای تحصیل انتخاب کرده‌اید.

    مراحل نوشتن انگیزه‌نامه

    دانشجویان برای نوشتن یک انگیزه‌نامه حرفه‌ای توصیه می‌شود مراحل زیر را دنبال کنند:

    1  با کاربرد انگیزه‌نامه و اشتباهات مرتبط با آن به خوبی آشنا شوید.

    2. از قبل در رابطه با جزئیات مواردی که می‌خواهید داخل انگیزه‌نامه بنویسید، خوب فکر کنید.

    3. شرایط و قوانین تحصیل در دانشگاه و کشور مورد نظرتان را مطالعه کنید.

    4. با توجه به فرمت مد نظر دانشگاه در رابطه با انگیزه‌ها و علایق خود توضیحاتی را ارائه دهید.

    5. حال به صورت خلاصه در رابطه با دستاوردهای تحصیلی و شغلی خود بنویسید.      

    6. در قسمت بعد راجع به ارتباط سوابق تحصیلی و کاری خود و رشته‌ای که انتخاب کرده‌اید، توضیحاتی را ارائه دهید.

    7. وارد جزئیات شده و به شکلی دقیق‌تر در رابطه با علایق تحصیلی خود بنویسید.

    8. در صورت نیاز انگیزه‌نامه خود را با جملات پایانی مناسب تکمیل کنید.

    9. چند بار با دقت نامه را مرور کنید.

    مزایای داشتن انگیزه‌نامه خوب چیست؟

    داشتن یک انگیزه‌نامه خوب و حرفه‌ای دارای مزیت‌های گوناگونی است که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

    • شانس اخذ پذیرش و ویزای تحصیلی را افزایش می‌دهد.
    • با استفاده از آن می‌توانید به آسانی و به شکلی حرفه‌ای تمام سوابق تحصیلی و کاری خود را نشان دهید.
    • این امکان را به شما می‌دهد تا در قالب یک نامه ۲ صفحه‌ای، انگیزه و اهداف تحصیلی خود را مشخص کنید.

    سوالات متداول 25 اشتباه رایج در هنگام نوشتن انگیزه‌نامه

    به اشتراک بگذارید
    دیدگاه یا سوال خود را با ما در میان بگذارید
    دیدگاه ها (0 پاسخ)
    مشاوره رایگان مهاجرت