- نویسنده: ملیکا برزوئی
- بورسیه های تحصیلی
درخواست مشاوره رایگان مهاجرت
بیشتر افرادی که قصد اپلای و مهاجرت تحصیلی دارند، میخواهند که در هزینههای تحصیل خود صرفهجویی کنند و در مسیر مهاجرت تحصیلی اولین چیزی که به ذهن هر کسی خطور میکند این است که چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم؟ با بالا رفتن اختلاف نرخ ارز ملی با ارزهای بینالمللی در مقاصد محبوب تحصیلی و از طرف دیگر ارزان نبودن اکثر مقاصد محبوب برای تحصیل، بر شمار افرادی که نمیتوانند از پس هزینههای تحصیل و زندگی در خارج از ایران بر بیایند افزوده میشود؛ تا جایی که برخی افراد حتی از رویای مهاجرت تحصیلی دست میکشند.
یکی از بهترین راهها برای کاهش هزینههای تحصیل استفاده از بورسیههای متنوع و مختلف تحصیلی و همچنین کمک هزینههای تحصیلی در شکل و قالبهای دیگر (مانند وام دانشجویی و...) است. اما باید گفت که دریافت بورسیه در هر کشور، مقطع و رشته تحصیلی فرآیند سادهای ندارد و در واقع به دلیل وجود فضای رقابتی در آن، بدست آوردن آن نیازمند صلاحیت و شایستگیای قابل توجهی است. بنابراین یک شخص متقاضی چطور میتواند متوجه شود که شانس دریافت بورسیه یا کمک هزینه تحصیلی را دارد و چگونه باید برای دریافت انواع بورسیهها (فول فاند یا کمک هزینه / دولتی، دانشگاهی، از سوی موسسات خیریه و...) اقدام کند؟ در ادامه با انواع بورسیه و کمک هزینههای تحصیل و روشهای دریافت آنها آشنا شوید.
بورسیه تحصیلی چیست؟
بورسیه تحصیلی همان کمک هزینههای مالی هستند که به افراد واجد شرایط تعلق میگیرد و نیازی به بازپرداخت آن نیست. در واقع بورسیه تحصیلی از طریق منابع مختلفی مانند دانشگاهها، کالجها، موسسات خیریه، دولت هر کشور و حتی افراد در اختیار دانش آموزان و دانشجویان قرار میگیرد. به کمک این بورسیهها، افراد میتوانند هزینه تحصیل یا بخشی از آن، هزینه اقامت، بیمه دانشجویی یا مواردی از این قبیل را پرداخت کنند.
به طور کلی بورسیه تحصیلی براساس دو فاکتور شایستگی و نیاز به افراد داده میشود:
کمک هزینه مبتنی بر شایستگی علمی: افرادی که دستاوردهای تحصیلی، نمرات بالا، دستاوردهای ورزشی یا هنری دارند و حتی خدمات اجتماعی انجام میدهند، معمولا واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی هستند.
کمک هزینه مبتنی بر نیاز: بورسیههای تحصیلی مبتنی بر نیاز فرد، به افرادی که تعلق میگیرد که توانایی مالی کافی برای پرداخت هزینههای دانشگاه یا کالج را نداشته باشند و از طرفی عضو اقشار هدف این بورسیهها هستند.
در برخی مواقع نیز ممکن است بورسیه تحصیلی به افرادی که توان مالی کافی ندارند و در عین حال دستاوردهای تحصیلی ایدهآلی دارند، داده شود. برای اینکه بورسیه تحصیلی متناسب با شرایط خود را پیدا کنید، لازم است که در قدم اول انواع بورسیه تحصیلی را بشناسید.
انواع کمک هزینه تحصیلی
کمک هزینههای تحصیلی میتوانند به اشکال مختلفی وجود داشته باشند که هر کدام از آنها شرایط متفاوتی را در بر میگیرد. به طور کلی کمک هزینههای تحصیلی را میتوان در دو دسته کلی تقسیمبندی کرد.
بورسیه تحصیلی بدون انجام فعالیت جانبی
متقاضیان دریافت بورسیه تحصیلی میتوانند بدون انجام فعالیت جانبی خاص، هزینه تحصیل یا حتی هزینه زندگی خود را دریافت کنند. کمک هزینههایی که برای این نوع بورسیه تحصیلی در نظر گرفته شدهاند، انواع مختلفی به شرح زیر دارند.
بورسیه (Scholarship)
بورسیه یا اسکالرشیپ نوعی کمک هزینه تحصیلی است که از طرف دانشگاه، دولت یا موسسهای خصوصی به دانشجویانی که رزومه تحصیلی بسیار خوبی داشته باشند، اعطاء میشود. اسکالرشیپ دانشجویان را ملزم به بازپرداخت وجه اعطاء شده نمیکند. هزینههایی که تحت پوشش بورسیه تحصیلی قرار میگیرند شامل شهریه تحصیلی و بسته به نوع بورسیه حتی شامل هزینههای حمل و نقل یا سفر، اقامت، هزینه کتاب و غیره هستند. افراد بسیاری که برای تحصیل در کانادا، تحصیل در استرالیا، آمریکا و... اقدام میکنند، به دلیل شهریههای قابل توجه این کشورها به دنبال بورسیهها هستند. این نوع بورسیه میتواند به دو شکل کلی ارائه شود:
- بورسیه جزئی (Partial scholarship): تنها بخشی از هزینههای شما را در بر میگیرد. ممکن است به صورت یک مبلغ ثابت در هر ترم به شما اختصاص یافته و یا به عنوان تخفیفی در شهریه در نظر گرفته شود. این نوع بورسیه بسیار رایج و متنوع است و دانشجویان میتوانند در طول تحصیل خود از آنها استفاده کنند.
- بورسیه کامل (Full Scholarship): در این شکل بورسیه که به آن بورسیه فول فاند هم گفته میشود، علاوه بر شهریه، مبلغی نیز ممکن است برای هزینههای زندگی به شما پرداخت شود. برای دریافت فول اسکالرشیپ داشتن یک رزومه تحصیلی و پژوهشی قوی از الزامات اساسی است.
فاند (Fund)
فاند اصطلاحی است که بیشتر در مقاطع تحصیلات تکمیلی کاربرد داشته و منظور هزینهای است که استاد، دانشگاه یا موسسه پژوهشی به عنوان کمک هزینه تحصیل به دانشجو اعطا میکند.
اگرچه دانشجوها میتوانند برای پرداخت هزینههای زندگی خود نیز در این خصوص درخواست فاند دهند، اما رایجترین نوع آن که به عنوان فول فاند شهرت دارد، بدین صورت است که دانشجویان دکتری یا ارشد تحقیقاتی برای آن درخواست میدهند.
فول فاند یا پوشش کامل هزینه: این حالت بر اساس رزومه تحقیقاتی به دانشجو تعلق میگیرد و در واقع به عنوان دستمزدی است که دانشجو در مقطع دکتری در ازای کار به عنوان دستیار استاد Teacher Assistant دریافت میکند. دانشجوی فول فاند از شهریه معاف بوده و هزینههای زندگی خود را نیز میتواند با مبلغی که دریافت میکند، پرداخت کند.
فلوشیپ (Fellowship)
فلوشیپ شباهت زیادی به فاند دارد. در واقع فلوشیپ معمولا برای دانشجویان فارغ التحصیلی ارائه میشود که مایل به کسب مدارک و تجربیات بیشتری در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری هستند.
- این کمک هزینه تحصیلی به متقاضیان اجازه میدهد تا کار تحقیقاتی را بدون پرداخت هزینه شخصی دنبال کنند.
- فلوشیپ یک تفاوت اصلی با فاند دارد و آن اینکه به عنوان کمک هزینه تحقیقاتی به دانشجویان تعلق میگیرد.
- دانشجویانی که در حال تحصیل ارشد تحقیقاتی و دکتری هستند، میتوانند برای فلوشیپ اقدام کنند.
- مبلغ فلوشیپ نیز همانند فاند ممکن است شهریه و حتی هزینههای زندگی فردی دانشجو را نیز در بر بگیرد.
- دانشجوهای دکتری اغلب به عنوان دستیار پژوهشی Research Assistant اپلای میکنند تا واجد شرایط دریافت فلوشیپ شوند.
گرنت (Grants)
گرنت نوعی فاند است که اغلب توسط دولت یا سازمانهای غیرانتفاعی به دانشجویان نیازمند کمکهای مالی برای هزینههای تحصیل تعلق میگیرد و هدف از آن کمک به تحصیل دانشجویانی است که در وضعیت مالی مناسبی قرار ندارند.
- دانشجویان بینالمللی میتوانند برای دریافت انواع گرنتهای دولتی و غیردولتی درخواست دهند.
- جهت آگهی از وجود موقعیت برای اخذ گرنت و میزان مبلغ در نظر گرفته شده باید گفت که عموما اطلاع رسانی گرنتها در سایت خود دانشگاهها صورت میگیرد.
- حالت دیگری برای گرنت وجود دارد که برای پروژههای تحقیقاتی بوده و بدین صورت که یک فرد یا تیم تحقیقاتی برای به انجام رساندن پروژه خود نیازمند منابع مالی است. در نتیجه از دولت یا موسسات مالی دیگر درخواست میکند تا یک گرنت پژوهشی به طرح آنها اختصاص دهند و این نوع گرنت در واقع زیر دستهای از فاند (که در بندهای قبل شرح داده شده) میباشد.
وام (Loan)
آخرین گزینه برای دانشجویان بینالمللی، دریافت وام است. وام را به عنوان آخرین گزینه معرفی میکنیم؛ چرا که یک تفاوت عمده با کلیه کمک هزینههای مشروح تا به اینجای مقاله دارد و آن اینکه دانشجویان میتوانند از طریق موسسات یا بانکها برای پرداخت شهریه خود، وام دریافت کرده و بعد به صورت قسطی آن را باز پرداخت کنند؛ به عبارتی بر خلاف دیگر گزینههای ذکر شده، مبلغ وام دانشجویی بعدا باید برگردانده شود. البته مزیت وام این است که بازپرداخت به صورت قسطی و با نرخ بهره پایین برای دانشجویان میباشد.
از آنجایی که دریافت وام فرآیند پیچیدهتری دارد، حتما قبل از مهاجرت، اطلاعات کافی را در مورد اخذ وام دانشجویی در کشور مقصد خود کسب کنید. معمولا دانشجویان برای دریافت وام از بانک نیاز به داشتن کارت اعتباری بانکی و یا داشتن یک شغل ثابت دارند.
بورسیه همراه با انجام فعالیت جانبی
این نوع کمک هزینه تحصیلی در قبال انجام فعالیتی خاص به متقاضیان تعلق میگیرد. بنابراین اگر متقاضی فعالیت خاصی انجام ندهد، هیچ کمک هزینهای به او پرداخت نمیشود. انواع بورسیه با انجام فعالیت خاص شامل موارد زیر هستند.
دستیار تدریس (TA)
TA همان دستیار استاد است که وظایفی مثل کمک به دانشجویان برای رفع مشکلات درسی، تصحیح برگههای امتحانی، برگزاری امتحانات و حتی تدریس دروس را برعهده دارد. برای اینکه به عنوان TA انتخاب شوید، لازم است که دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد یا دکتری بوده و تسلط کافی بر دروس داشته باشید.
افرادی که به عنوان دستیار تدریس انتخاب میشوند، بنا به نظر استاد یا دانشگاه ممکن است از پرداخت شهریه، هزینه خوابگاه یا... معاف شوند و حتی حقوقی را نیز دریافت کنند.
دستیار تحقیق (RA)
بسیاری از اساتید دانشگاه برای انجام پروژههای تحقیقاتی خود به دستیاری برای انجام آزمایشات، نوشتن مقاله و ارائه نتایج نیاز دارند که به این افراد دستیار تحقیق یا دستیار آزمایشگاه گفته میشود. در صورتی که مشتاق انجام آزمایشات و تحقیق روی موضوعات مشابه پژوهشی خود هستید، میتوانید به عنوان RA فعالیت کرده و حقوق دریافت کنید.
کارآموزی
متقاضیان میتوانند به عنوان کارآموز و به مدت 1 تا 6 ماه در شرکتها و موسسهای خارج از دانشگاه فعالیت کرده و حقوق دریافت کنند. در واقع فعالیت به صورت کارآموزی باعث قویتر شدن رزومه کاری دانشجویان میشود. بسیاری از شرکتها نیز به علت پایین بودن دستمزد کارآموزان، از این نیروهای کار استقبال میکنند.
حقوق دریافتی در ازای کارآموزی نسبت به دستیار تدریس یا دستیار تحقیق بیشتر است و دانشجویان با کارآموزی میتوانند هزینههای خود را پوشش دهند.
شرایط اخذ بورسیه تحصیلی چیست؟
از بین موارد بالا مفهوم بورسیه تحصیلی بیشتر در ذهن متقاضیان مهاجرت تحصیلی برای تحصیل در استرالیا یا تحصیل در کانادا، آمریکا و... جا افتاده و آشنا است. چرا که روند روتینی دارد و آن اینکه شما با برآورده کردن یک سری الزامات مشخص و تعریف شده، میتوانید از دریافت بورسیههای تحصیلی بهرهمند شوید که این دریافت بورسیه بسته به رشته، دانشگاه، مقطع تحصیلی و میزان رقابت برای آن ممکن است سخت یا آسان باشد.
اما در حالت کلی اعطای بورسیه تحصیلی در اولویت اول برای مقطع دکتری بوده و بعد از آن به شکل رقابتیتر برای مقطع کارشناسی ارشد به خصوص ارشد تحقیقات محور نیز ارائه میشود. اما بورسیههای ارائه شده برای مقطع کارشناسی در اکثر مقاصد محبوب مهاجرت تحصیلی بسیار محدود ارائه میشوند؛ بنابراین اخذ آن حتی با داشتن شرایط و صلاحیتهای لازم بسیار سختتر و رقابتیتر از دیگر مقاطع تحصیلی خواهد بود؛ چه بسا که در برخی دانشگاهها و عملا برای این مقطع بودجه خاصی برای بورسیه در نظر گرفته نمیشود.
از آنجایی که گزینههای اعطای بورسیه در دانشگاهها و موسسات محدود است، برای دریافت بورسیههای تحصیلی رقابت قابل توجهی وجود دارد. ممکن است برای بورسیه مورد نظر شما هزاران نفر به طور همزمان درخواست داده باشند و در نهایت تنها شمار محدودی از بهترین دانشجویان واجد شرایط دریافت آن بورسیه مد نظر شوند. در نتیجه برای دریافت بورسیه باید تا میتوانید رزومه تحصیلی خود را تقویت کنید که در مقایسه با دیگر کاندیداها، امتیاز قابل توجهی کسب کرده و شانس خود را بالاتر ببرید. اما با داشتن چه شرایطی میتوانیم بورسیه تحصیلی بگیریم؟
1- نمرات و معدل بالای تحصیلی در مقاطع قبلی
یکی از مدارک اصلی، ملاک و مورد نیاز برای دریافت پذیرش تحصیلی و همچنین بورسیه تحصیلی، ارائه اصل مدرک تحصیلی مقطع قبلی به همراه ریز نمرات شما است. در واقع پس از تسلیم اصل مدرک تحصیلی همراه با ریزنمرات، دانشگاه و کمیته پذیرش تحصیلی آن دانشگاه با مشاهده و بررسی نمرات شما میتواند سطح دانش و معلومات و همچنین در کل تواناییهای عملی شما را تخمین زده و بر این اساس نسبت به تواناییهای علمی شما ارزیابیهای لازم را انجام دهد.
در نتیجه نمرات شما علاوه بر اخذ پذیرش، برای دریافت فاند و بورسیه تحصیلی از جمله بورسیهها تحصیلی فول فاند بسیار تاثیرگذار هستند. زیرا دانشگاهها بورسیههای خود را بر اساس سوابق تحصیلی شما اعطا کرده و یکی از مهمترین سوابق تحصیلی شما، معدل و ریزنمرات مدرک تحصیلی شما است. پس جدای از معدل کل مدرک تحصیلی، ریز نمرات هم مهم هستند و به ویژه نمرات دروس مرتبط به رشته تحصیلی انتخابی و رشته تحصیلی مقطع قبلی.
2- نمره بالای مدرک زبان
تسلط به زبان کشور مقصد و داشتن مدرک زبان رسمی کشور مقصد با نمرات بالا از دیگر شرایط الزامی مهاجرت تحصیلی است، اما برای پذیرش در دانشگاهها تنها کافیست که نمره زبان شما با حداقلهای اعلام شده توسط آن دانشگاه برابر باشد. هنگامی که بحث دریافت بورسیه تحصیلی در میان باشد، بهتر است تا حد امکان نمره زبانتان از حداقل سطح درخواستی دانشگاه بالاتر باشد.
به طور مثال اگر برای پذیرش در دانشگاهی نیاز به کسب حداقل نمره آیلتس 6.5 در آیلتس باشد، شما با ارائه حداقل نمره آیلتس 7، 8 و یا حتی بیشتر شانس دریافت بورسیه خود را افزایش خواهید داد. دانش زبان به عنوان یکی از مهارتهای پایه و عمومی در مهاجرت تحصیلی، اهمیت زیادی در پرونده پذیرش شما دارد و هر چقدر تسلط شما به زبان کشور مقصد بیشتر باشد، دانشگاه شما را به عنوان یک کاندیدای با صلاحیتهای بالاتر در نظر میگیرد.
3- مقالات منتشر شده ISI
تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری نیازمند داشتن حداقل 2 مقاله ISI میباشد. داشتن این مقالات در واقع نشان دهنده دانش زمینهای شما در زمینه روشهای تحقیق و انجام پژوهشهای علمی توسط شما است. برای آنکه بتوانید از استاد سوپروایزر خود فاند دریافت کنید و یا از بورسیههای دانشگاهی استفاده کنید، بهتر است که سابقه انجام کار پژوهشی داشته باشید. این سابقه میتواند به شکل تجربه دستیاری پژوهشی یا کار در پروژههای تحقیقاتی باشد. اما رایجترین شکل آن داشتن مقالات منتشر شده ISI است. مقالات کنفرانسی و داخلی نیز میتواند به تقویت رزومه شده کمک کنند اما اعتبار مقالات ISI طبیعتا بیشتر بوده و به همین دلیل با داشتن آن، شانس بهتری برای اخذ فاند یا بورسیه را خواهید داشت. البته در نظر داشته باشید که اگر مقالهها، تحقیقات و هرگونه دستاورد علمی و تحقیقاتی دیگری به جز مقاله ISI هم داشته باشید نیز در این راستا قطعا تاثیرگذار خواهد بود اما ملاک اصلی، همان ارائه مقالات بینالمللی معتبر ISI میباشد.
4- کسب نمره بالا در آزمونهای ورودی دانشگاه
یک سری آزمونهای ورودی دانشگاه از جمله آزمونهای GRE / PCAT / Casper / GMAT و همچنین برخی آزمونهای خاص و آزمونهای ویژه یک سری رشتههای تحصیلی خاص (مانند آزمون ورودی پزشکی، دندانپزشکی، حقوق، مدیریت و...)، از جمله آزمونهایی غالبا لازم و اجباری برای دورههای کارشناسی ارشد یا دکتری برای تعداد قابل توجهی از رشتهها و دانشگاههای مطرح جهان هستند. شما به عنوان یک متقاضی برای اخذ بورسیه تحصیلی در هر مقصد تحصیلی محبوب در جهان از جمله برای تحصیل در استرالیا، آمریکا، کانادا، انگلیس و... میبایست در این آزمونها نمره بالایی بدست آورید و مهمتر از همه اینکه اگر این آزمون از طرف دانشگاه مد نظر اجبار نباشد، حتما توجه داشته باشید که در صورت امکان، شما باز به صورت داوطلبانه در آن آزمون(ها) شرکت کرده و نمره بالا، عالی و قابل توجهی را کسب کنید. در این حالت شانس اخذ بورسیه تحصیلی برای شما از جمله برای بورسیه از نوع کامل و فول فاند به طرز قابل توجهی بالا رود.
- آزمون GRE آزمونی برای سنجش مهارتهای ادراکی و تحصیلی شخص و عموما در 3 زمینه ریاضیات و محاسبات، ادراک مفاهیم و مقالهنویسی است
- آزمون GMAT برای رشتههای مدیریتی و کسب و کار است.
- آزمون PCAT آزمونی با 232 سوال چند گزینهایی به علاوه یک متنی نگارش (مانند انگیزه و اهداف شما، تجربیاتتان در زمینه مورد نظر و...) است.
- آزمون casper یک آزمون 90 دقیقهای متشکل از 12 بخش است که 8 بخش آن شفاهی و 4 بخش دیگز هم کتبی است. این آزمون برای سنجش قضاوت و نگرش شما در وضعیتهای مختلف طراحی شده است که شامل سوالاتی برای موقعیتهای فرضی و همچنین موقعیتهای واقعگرایانه پیرامون موارد عمومی و تخصصی مانند رشته تحصیلی مد نظر شما میباشد.
عموما شرکت در حداقل یک الی دو تا از این آزمونها برای مقاطع کارشناسی ارشد و دکتری برای اخذ بورسیه تاثیر لازم خود را نشان خواهد داد و همچنین کسب نمرهی کامل یا حداقل نزدیک به کامل در این آزمونها برای اخذ بورسیه فول فاند نیز بسیار موثر خواهد بود.
5- دستاوردهای ورزشی، فرهنگی، علمی و...
هر موردی که بتواند به عنوان دستاورد علمی، فرهنگی، ورزشی و... شما در سطح بین المللی و حتی کشوری تلقی شود، مانند ثبت اختراع، کسب رتبه در جشنوارهها و المپیادهای بینالمللی و کشوری، چاپ کتاب، مقالات و مجلات، برگزاری نمایشگاههای هنری مانند گالری نقاشی، بدست آوردن مقام، رکورد و مدال در فعالیتها و مسابقات ورزشی و دستاوردهای دیگر از این قبیل نیز تاثیر به سزایی در شانس شما برای اخذ بورسیه تحصیلی در هر مقصد تحصیلی مد نظر دارد.
چرا که وجود چنین دستاوردها و افتخارات در رزومه شخص باعث شده که او به عنوان شخصی دارای صلاحیتهای خاص و بالا و همچنین بهرهمند از استعدادهای بیشتر شناخته شود. بنابراین در این حالت دانشگاهها تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری روی این افراد و آموزش آنها دارند و برای این امر حاضر به اعطای بورسیههای بسیار خوب با پوشش اکثر هزینههای فرد و یا حتی بورسیههای فول فاند خواهند شد.
6- سابقه کاری یا پژوهشی درخشان
لازم به ذکر است که بسته به رشته تحصیلی ویا دانشگاه انتخابی، باید گفت که ممکن است از سوی بسیاری از دانشگاهها در کشورهای مختلف، در مقطع دکتری و حتی گاها در مقطع ارشد (مانند رشته MBA در مقطع ارشد) به طور پیشفرض و اجبار از شما مدارک مربوط به سوابق کاری و یا حداقل سوابق پژوهشی در زمینهی مد نظر و یا دورههای کارآموزی در جهت اطمینان از آشنایی شما با محیط کار مربوط به رشته تحصیلی مورد نظر شما را خواهند خواست. اما اگر این موارد به عنوان اجبار و جزء الزامات از طرف دانشگاه برای رشته و مقطع تحصیلی مورد نظر شما هم نباشد، داشتن و ارائه آنها برای اخذ بورسیه تحصیلی تاثیر قابل توجهی خواهد داشت.
به عبارتی اگر شما دارای سابقه کاری و پژوهشی درخشان و قابل توجهی باشید، یقینا از مزایا و شانس بیشتر و قابل توجهی برای اخذ انواع بورسیه تحصیلی در کلیه مقاطع تحصیلی بهرهمند خواهید بود.
همچنین در زمینه تجربیات تحقیقاتی و پژوهشی این نکته را بهتر است که در نظر داشته باشید که برای اکثر مقاصد تحصیلی دنیا به ویژه مقاصد صنعتی و پیشرفته، شما برای تقاضای بورسیه تحصیلی اگر در زمینههای STEM (که منظور از آن چهار زمینه اصلی تحقیقاتی پیرامون علوم (Science)، تکنولوژی (Technology)، مهندسی (Engineering) و ریاضیات (Mathematics) سابقه پژوهش، تحقیقات، کار و تخصص داشته باشید، از اهمیت به سزا و بیشتری برخوردار خواهید شد. داشتن یک تجربه تحقیقاتی در قالب پروژه، اثر منتشر شده، مقاله و مجله چاپی و... باعث افزایش قابل توجه احتمال پذیرش درخواست بورسیه شما از دانشگاه و موسسه آموزشی مورد نظر میشود.
7- خدمات اجتماعی
از دیگر مواردی که میتواند در اخذ فاند و بورسیههای تحصیلی تاثیرگذار باشد، شرکت در برنامهها و رویدادهای خدمات اجتماعی به صورت داوطلبانه میباشد که این قضیه میتواند برتری، صلاحیت، ارجحیت و برتری شخصیت شما را از بعد دیگری نیز نمایان کند. بنابراین از این روش از صلاحیتهای بیشتری برای اخذ انواع بورسیه تحصیلی در کشور و دانشگاه مقصد بهرهمند خواهید بود.
مدارک مورد نیاز برای دریافت بورسیه تحصیلی
چه زمانی برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنیم؟
هر کدام از بورسیههای تحصیلی دانشگاهی، دولتی یا سازمانی شرایط خاصی برای اپلای دارند، در نتیجه ددلاینهای متفاوتی را ممکن است ارائه دهند. اغلب بورسیههای دانشگاهی فرم اپلای مجزایی نداشته و دانشجویان همزمان برای آنها درخواست میدهند. اما برای بورسیههای دولتی و سازمانی باید ابتدا از طریق سایت آن سازمان نسبت به زمان ثبتنام و نحوه آن اطلاع پیدا کنید تا ددلاین اصلی را از دست ندهید. از آنجایی که اخذ پذیرش تحصیلی مقدم بر اخذ بورسیه است، بهتر است برای ورودی سپتامبر، تا آخر دسامبر ماه گذشته ثبتنام خود را نهایی کرده و آن را به روزهای آخر موکول نکنید. زیرا ممکن است فرصت دریافت بورسیه تحصیلی را از دست داده و یا به ددلاین نهایی آن نرسید.
برای اخذ فاندهای اساتید، حتما در هنگام مکاتبه با اساتید به حوزهها و علایق پژوهشی وی نیز دقت کرده و در ایمیلهای خود به آنها اشاره کنید تا استاد مورد نظر نسبت به علاقه و آگاهی شما در این حوزه مطلع شود. سعی کنید اساتیدی را انتخاب کنید که حوزه پژوهشی آنها با شما همسو و نزدیک بوده و میتوانید از سوابق تحقیقاتی خود به عنوان یک امتیاز برای دریافت فاند استفاده کنید. بهترین زمان برای شروع مکاتبه با اساتید از سپتامبر و اکتبر سال گذشته است، در این صورت شما زمان کافی برای ارتباط گرفتن با استاد و آماده شدن برای اپلای در دانشگاه مقصد را خواهید داشت.
نحوه دریافت بورسیه تحصیلی
دریافت هر بورسیهای نیاز به طی کردن مراحل خاصی دارد و نمیتوان برای تمام آنها یک نسخه کلی در نظر گرفت. اما بررسیهای مجموعه ادبویزا نشان میدهند که معمولا دانشجویان برای دریافت بورسیه تحصیلی مراحل زیر را دنبال میکنند.
۱. ابتدا در رابطه با بورسیههایی که مناسب شرایط شما هستند، تحقیق کنید.
۲. مناسبترین بورسیه را انتخاب کرده و شرایط آن را با دقت مطالعه کنید.
۳. یک تقویم ایجاد کنید و تمام ضربالعجلهای مرتبط با بورسیه انتخابی را در آن بگنجانید.
۴. تمام مدارک (انگیزهنامه و...) و اطلاعات مورد نیاز را آماده کنید.
۵. درخواستی را برای اخذ بورسیه ایجاد کرده و آن را همراه با مدارک موجود به دانشگاه یا موسسه مربوطه بفرستید.
۶. به منظور اطلاع از آخرین وضعیت بورسیه، ایمیل یا حساب کاربری خود را به طور منظم چک کنید.
۷. دانشگاه یا دولت کشور مقصد در صورت موافقت با درخواست شما، هزینه بورسیه را در زمان تعیین شده به حساب شما واریز خواهد کرد.
دریافت بورسیه بدون داشتن رزومه تحصیلی قوی
اخذ بورسیه تحصیلی در هنگام اپلای فرآیندی سخت و پیچیده است که تنها بهترین افراد موفق به دریافت آن میشوند. اما راهکارهایی نیز وجود دارد که اگر یک رزومه متوسط دارید، همچنان بتوانید برای دریافت بورسیه در دانشگاه مورد نظر خود اقدام کنید. بسیاری از دانشگاهها به دانشجویانی ممتاز خود بورسیههای جزئی یا حتی تخفیف کامل شهریه اعطا میکنند. پس در صورتی که امکان اخذ بورسیه را در ابتدای اپلای خود ندارید، میتوانید پس از یک ترم یا یک سال تحصیل در دانشگاه مورد نظر و کسب نمرات عالی و ممتاز واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی شوید.
همین قضیه درباره مقطع کارشناسی که بورسیههای محدود و کمتری داشته نیز صدق مینماید و دانشجو پس از گذشت یک ترم یا یک سال از تحصیل خود با نشان دادن صلاحیتهای تحصیلی خود میتواند برای گرفتن کمک هزینههای تحصیلی اقدام نماید. دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع ارشد تحقیقاتی و دکتری نیز میتوانند پس از آغاز تحصیلات خود، از طریق ارتباط با اساتید و شرکت در پروژههای تحقیقاتی آنها به عنوان فلوشیپ در دانشگاه مشغول شده و بابت آن حقوق دریافت کنند.
بهترین کشورهای ارائه دهنده بورسیه تحصیلی
دریافت بورسیه تحصیلی به خصوص در میان دانشجویان بین المللی، امری رایج است. از آنجایی که بورسیههای تحصیلی، هزینههایی مثل شهریه، هزینه زندگی، هزینه اقامت و... را پوشش میدهند، نباید فرصت دریافت آنها را از دست داد. از بین کشورهایی که بورسیه تحصیلی به دانشجویان بین المللی اعطا میکنند، در ادامه به برخی از برترین آنها اشاره میکنیم.
بورسیه تحصیلی کشور کانادا
کانادا به عنوان مقصد تحصیلی بسیاری از دانشجویان بین المللی هر ساله بورسیههای تحصیلی متنوعی را به دانشجویان در مقاطع تحصیلی مختلف اعطا میکند. بورسیه تحصیلی کانادا شامل مبلغی بین 10200 تا 12700 دلار میشود.
بورسیه تحصیلی کشور استرالیا
استرالیا به عنوان میزبان بیش از 480 هزار دانشجوی بین المللی هر ساله بورسیه تحصیلی را به افراد واجد شرایط اعطا میکند. این بورسیه توسط دولت استرالیا و تا سقف 15 هزار دلار به متقاضیان تعلق میگیرد.
بورسیه تحصیلی کشور آلمان
کشور آلمان یکی از محبوبترین مقاصد تحصیلی در اروپا است که به آموزش در سطح کیفی بالا با هزینهای به صرفه شهرت دارد. بورسیه تحصیلی دولتی در کشور آلمان توسط نهادی به نام The DaaD ارائه میشود که شامل هزینه تحصیل، بیمه دانشجویی، هزینه سفر به این کشور و... است.
بورسیه تحصیلی ایالات متحده آمریکا
آمریکا با داشتن برترین دانشگاههای جهان، هر ساله میزبان بیش از یک میلیون دانشجو از سراسر دنیا است. بورسیههای تحصیلی در این کشور شامل شهریه، هزینه زندگی و بیمه درمانی میشود که بسته به رشته تحصیلی و کشور مبدا به دانشجویان تعلق میگیرد.
بورسیه تحصیلی کشور فرانسه
فرانسه مهد هنر و فرهنگ جهان است که شرایط برای تحصیل مقرون به صرفه را برای دانشجویان بین المللی فراهم کرده است. دانشجویان میتوانند حتی به زبان انگلیسی در این کشور تحصیل کرده و کمک هزینه تحصیلی تا سقف 1700 یورو در ماه را دریافت کنند.
بهترین سایتها برای دریافت بورسیه تحصیلی
فرصت دریافت بورسیه تحصیلی برای دانشجویان واجد شرایط کم نیست. اما لازم است که از طریقی با بورسیههای مختلفی که در هر کشور ارائه می شود، آشنا شوید و بهترین گزینه را برای ادامه تحصیل خود انتخاب کنید. به این منظور در ادامه به برخی از بهترین سایتهایی که به شما کمک می کنند بورسیه تحصیلی متناسب با نیاز خود را انتخاب کنید، اشاره میکنیم:
وب سایت Going Merry : این وب سایت فرایند درخواست بورسیه را ساده کرده و به دانشجویان کمک میکند که بررسی کنند آیا واجد شرایط دریافت بورسیه هستند یا خیر.
وب سایت Scholarships.com : این وب سایت به دانشجویان کمک میکند که بورسیه های تحصیلی که واجد شرایط دریافت آن هستند را سادهتر پیدا کنند.
وب سایت Scholly : این وب سایت آخرین بورسیه های تحصیلی را به دانشجویان نمایش داده و به آنها کمک می کند که برای دریافت این بورسیه ها درخواست دهند.
وب سایت Fastweb : این وب سایت به دانشجویان کمک میکند که به صورت رایگان از آخرین بورسیه های تحصیلی کالجها و دانشگاهها مطلع شوند.
وب سایت BigFuture : این وب سایت به متقاضیان کمک میکند که بورسیه تحصیلی برای پرداخت شهریه دریافت کنند. بیش از 24 هزار فرصت بورسیه در این وب سایت قرار دارد که نزدیک به 1.5 میلیارد دلار بورسیه اعطا میکنند.
بورسیه تحصیلی زیر 18 سال رایگان
برای دانش آموزان زیر 18 سال نیز بورسیههای تحصیلی متنوعی وجود دارد که براساس معیارهایی مانند دستاوردهای علمی، دستاوردهای ورزشی و نیاز مالی به متقاضیان اهدا میشود. شرایط دریافت بورسیه برای متقاضیان زیر 18 سال در کشورهای مختلف متفاوت است. گاهی ممکن است لازم باشد متقاضی در یک آزمون شرکت کند تا تواناییهای او سنجیده شود و گاهی هم ممکن است برای اهدای بورسیه تنها به رزومه تحصیلی دانش آموز بسنده کنند.
برای شروع فرایند گرفتن بورسیه تحصیلی زیر 18 سال بهتر است مراحل زیر را پشت سر بگذارید:
- ابتدا کشور مقصد را انتخاب کرده و لیستی از بورسیه های منتخب آن کشور تهیه کنید.
- شرایط بورسیههای تحصیلی زیر 18 سال با شرایط دانش آموز مطابقت داده و بهترین گزینه ها را از بین آنها انتخاب کنید.
- مدارک مورد برای دریافت بورسیه را جمع آوری و آماده کنید.
- برای گرفتن بورسیه مورد نظر خود درخواست داده و مدارک لازم را ارسال کنید. سپس منتظر نتیجه درخواست بمانید.
- بعد از گرفتن پذیرش و بورسیه، نسبت به دریافت ویزای کشور موردنظر اقدام کنید.
- در صورتی که نیاز به جلسه مصاحبه سفارت بود، با آمادگی کامل در این جلسه شرکت کنید.
- با دریافت ویزای تحصیلی، امکان سفر به کشور مقصد را دارید و میتوانید از مزایای دریافت بورسیه زیر 18 سال بهرهمند شوید.
بهترین کشور برای بورسیه تحصیلی
زندگی در کشورهای توسعه یافته اگرچه از بسیاری جهات مانند کیفیت بالای زندگی، رفاه و امکانات مدرن ایدهآل است، اما باید در نظر بگیرید که هزینه زندگی در این کشورها کم نیست. خوشبختانه دولتهای کشورهای توسعه یافته برای جذب استعدادها از سراسر جهان بورسیههایی را در نظر گرفتهاند که هزینه تحصیل و زندگی متقاضیان را تامین میکند. در ادامه کشورهایی را برای دریافت بورسیه تحصیلی معرفی میکنیم که هرکسی در دنیا آرزوی تحصیل در این کشورها را دارد:
- ایالات متحده آمریکا
- کانادا
- انگلستان
- استرالیا
- آلمان
- فرانسه
- سوئد
- نروژ
تفاوت فاند و بورسیه
فاند و بورسیه دو نوع کمک هزینه مالی هستند که به مقاضیان برای تامین هزینههای تحصیل و زندگی اهدا میشوند. البته بین فاند و بورسیه تفاوت های اساسی بسیاری وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
پوشش هزینه ها: فاند تمام یا بخشی از هزینههای تحصیل و زندگی شامل خوراک، پوشاک و اقامت را پوشش میدهد. در حالی که بورسیه برای پوشش هزینه های تحصیل مثل شهریه، خرید کتاب و شرکت در دورههای آموزشی اهدا میشود.
سازمان تامین کننده: فاند توسط دانشگاه، دولت و سازمانهای خصوصی به متقاضیان اهدا میشود. در حالی که بورسیه بیشتر توسط صندوق های مالی به متقاضیان تعلق میگیرد.
هدف از اعطای بورسیه: بورسیه بیشتر به دلیل دستاوردهای علمی و شرکت در فعالیتهای پژوهشی به متقاضیان اهدا میشود. در حالی که هدف از پرداخت فاند شامل پوشش هزینههایی مانند شهریه دانشگاه، بیمه دانشجویی، اقامت، خرید کتاب و جزوه و سایر هزینه های زندگی است.
نحوه بازپرداخت: برخی از فاندها مانند وامهای تحصیلی نیاز به بازپرداخت دارند، در حالی که بورسیه نیازی به بازپرداخت ندارد.
معدل بورسیه شدن
یکی از معیارهای مهم برای دریافت بورسیه تحصیلی، معدل متقاضی است. حداقل معدل لازم برای دریافت بورسیه، بستگی به دانشگاه، رشته تحصیلی و از همه مهمتر نوع بورسیه دارد. برای دریافت هر نوع بورسیه تحصیلی، شرایط خاصی تعریف شده است و باید مدارکی مطابق شرایط بورسیه آماده کرد. حداقل معدل بورسیه شدن در مقاطع مختلف تحصیلی به صورت میانگین به شرح زیر است:
- حداقل معدل بورسیه شدن در مقطع کارشناسی: معدل 18 به بالا
- حداقل معدل بورسیه شدن در مقطع کارشناسی ارشد: معدل 15 به بالا
- حداقل معدل بورسیه شدن در مقطع دکتری: معدل 15 به بالا
روش های افزایش شانس دریافت بورسیه تحصیلی
سوالات متداول چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم؟
آیا بورسیه تحصیلی تنها مخصوص دانشجویان کم درآمد است؟
بورسیهها بیشتر بر اساس شایستگی و سوابق تحصیلی برجسته به افراد داده میشوند و نه نیازهای مالی. با این وجود، بورسیههایی نیز وجود دارند که هدف از اعطای آنها، جبران هزینههای دانشجویی افراد کم است.
آیا بورسیه تحصیلی مشمول مالیات میشود؟
دولتهای برخی کشورها بر روی بورسیههای تحصیلی مالیات اعمال میکنند و در برخی کشورها نیز، بورسیهها و سایر کمک هزینههای تحصیلی معاف از مالیات هستند.
آیا دریافت بورسیه آسان است؟
آسانی یا دشواری انجام این کار بستگی به شرایط پرونده، نوع بورسیه انتخابی، قوانین دانشگاه یا دولت کشور مقصد و بسیاری از عوامل دیگر دارد. اما در مجموع، دریافت برخی بورسیهها به ویژه بورسیههای فول فاند کمی دشوار و رقابتی است و در مقابل اخذ بورسیههای با سطح پوشش پایین نیاز به شرایط پیچیدهای ندارد.
انواع بورسیه تحصیلی کدامند؟
بورسیهها از نظر پوشش هزینه، به دو نوع فول فاند (پوشش تمام هزینه) و کمک هزینه تحصیلی و از نظر نوع ارائه، به 2 دسته دولتی و غیردولتی و بورسیههای ارائه شده از هر دانشگاه تقسیمبندی میشود.
آیا با رزومه متوسط هم میتوان بورسیه تحصیلی گرفت؟
برای کشورهای سطح بالا از نظر تحصیلی، عموما میتوان گفت خیر؛ اما شما میتوانید پس از یک الی دو ترم تحصیل با اخذ نمرات بالا و نشان دادن دیگر صلاحیتهای لازم، برای اخذ بورسیه اقدام نمایید.
بهترین کشورها برای اخذ بورسیه تحصیلی کدامند؟
کانادا، استرالیا، آمریکا، انگلیس، سوئد، هلند، سوئیس، فرانسه، دانمارک و... از جمله بهترین کشورها برای اخذ بورسیه تحصیلی میباشند.
راحتترین کشورها برای اخذ بورسیه تحصیلی کدامند؟
قبرس شمالی، آلمان، فرانسه، ایتالیا، جمهوری چک، چین، مجارستان، کانادا و... از جمله آسانترین کشورها برای اخذ بورسیه تحصیلی میباشند.
سلام ی سوال داشتم معدل دپلم بالا ۱۸ و ایلس ۷ شانس پذیرش و بورسیه فاند در مطقع کارشناسی رشته مهندسی کامپیوتر کشور آمریکا چقدره؟