
چگونه بورسیه تحصیلی بگیریم؟
- زهرا قمی
- مهاجرت تحصیلی
بیشتر افرادی که قصد اپلای و مهاجرت تحصیلی دارند، میخواهند که در هزینههای تحصیل خود صرفهجویی کند. با بالا رفتن نرخ ارز، بر شمار افرادی که نمیتوانند از پس هزینههای تحصیل و زندگی در خارج از ایران بربیایند، افزوده میشود، تا جایی که برخی افراد حتی از رویای مهاجرت تحصیلی دست میکشند.
یکی از بهترین راهها برای کاهش هزینههای تحصیل استفاده از بورسیههای متنوع و مختلف تحصیلی است. اما دریافت بورسیه به هیچ وجه فرآیند سادهای نداشته و در واقع به دلیل رقابت شدید آن، بسیار سخت است. با وجود چنین شرایطی چطور میتوان فهمید که شانس دریافت بورسیه هرکس چقدر است و چگونه باید برای دریافت بورسیهها اقدام کرد؟
در ادامه با انواع بورسیه و روشهای دریافت آنها آشنا شوید.
انواع بورسیه تحصیلی کدام است؟
بورسیههای تحصیلی میتوانند به اشکال مختلفی وجود داشته باشند که هر کدام از آنها شرایط متفاوتی را در بر میگیرد. مشهورترین آنها عبارتند از:
بورسیه (Scholarship)
بورسیه یا اسکالرشیپ نوعی کمک هزینه تحصیلی است که از طرف دانشگاه، دولت یا موسسهای خصوصی به دانشجویانی که رزومه تحصیلی بسیار خوبی داشته باشند، اعطا میشود. این بورسیه میتواند به دو شکل کلی ارائه شود:
-
بورسیه جزئی (Partial scholarship): تنها بخشی از هزینههای شما را در بر میگیرد. ممکن است به صورت یک مبلغ ثابت در هر ترم به شما اختصاص یافته و یا به عنوان تخفیفی در شهریه در نظر گرفته شود. این نوع بورسیه بسیار رایج و متنوع است و دانشجویان میتوانند در طول تحصیل خود از آنها استفاده کنند.
-
بورسیه کامل (Full Scholarship): در این شکل بورسیه که دریافت آن بسیار سخت و رقابتی است، علاوه بر پک شهریه، مبلغی نیز به عنوان هزینههای زندگی به شما پرداخت میشود. برای دریافت فول اسکالرشیپ داشتن یک رزومه تحصیلی و پژوهشی قوی از الزامات اساسی است.
فاند (Fund)
فاند اصطلاحی هست که در تحصیلات تکمیلی کاربرد داشته و منظور هزینهای است که استاد، دانشگاه یا موسسه پژوهشی به عنوان کمک هزینه تحصیل به دانشجو اعطا میکند. اگرچه دانشجوها میتوانند برای پرداخت هزینههای زندگی خود نیز درخواست فاند دهند، اما رایجترین نوع آن به عنوان فول فاند شهرت داشته که دانشجویان دکتری یا ارشد تحقیقاتی برای آن درخواست میدهند. فول فاند براساس رزومه تحقیقاتی دانشجو تعلق گرفته و در واقع دستمزدی است که در ازای کار به عنوان دستیار استاد Teacher Assistant دریافت میکند. دانشجوی فول فاند از شهریه معاف بوده و هزینههای زندگی خود را نیز میتواند به کمک مبلغی که دریافت میکند، پرداخت کند.
فلوشیپپ (Fellowship)
فلوشیپ شباهت زیادی به فاند دارد، با یک تفاوت اساسی که به عنوان کمک هزینه تحقیقاتی به دانشجویان تعلق میگیرد. دانشجویانی که در حال تحصیل ارشد تحقیقاتی و دکتری هستند، میتوانند برای فلوشیپ اقدام کنند. مبلغ فلوشیپ نیز همانند فاند ممکن است شهریه و هزینههای زندگی رو در بر بگیرد. دانشجوهای دکتری اغلب به عنوان دستیار پژوهشی Research Assistant اپلای میکنند تا واجد شرایط دریافت فلوشیپ شوند.
حتما بخوانید: مهاجرت تحصیلی
گرنت (Grants)
گرنت نوعی فاند است که اغلب توسط دولت یا سازمانهای غیرانتفاعی به دانشجویان نیازمند تعلق میگیرد و هدف از آن کمک به تحصیل دانشجویانی است که از در وضعیت مالی مناسبی قرار ندارند. دانشجویان بینالمللی میتوانند برای دریافت انواع گرنتهای دولتی و غیردولتی درخواست دهند، با این حال عموما اطلاعرسانی گرنتها در سایت دانشگاه صورت میگیرد. حالت دیگر گرنت در پروژههای تحقیقاتی بوده که یک فرد یا تیم تحقیقاتی برای به انجام رساندن پروزه خود نیازمند منابع مالی است، در نتیجه از دولت یا موسسات مالی دیگر درخواست میکند تا یک گرنت پژوهشی به طرح آنها اختصاص دهند.
وام (Loan)
آخرین گزینه برای دانشجویان بینالمللی دریافت وام است. آنها میتوانند از طریق موسسات یا بانکها برای پرداخت شهریه خود، وام دریافت کرده و بعد به صورت قسطی آن را پرداخت کنند. از آنجایی که دریافت وام فرآیند پیچیدهتری داشته، حتما قبل از مهاجرت اطلاعات کافی را در مورد اخذ وام دانشجویی در کشور مقصد خود کسب کنید. معمولا دانشجویان برای دریافت وام از بانک نیاز به کارت اعتباری بانکی و یا شغلی ثابت دارند.
چه کسانی میتوانند بورسیه تحصیلی بگیرند؟
از آنجایی که گزینههای اعطای بورسیه در تمامی دانشگاهها و موسسات محدود است، برای دریافت بورسیههای تحصیلی رقابت سنگینی از سراسر جهان وجود دارد. ممکن است برای بورسیه مورد نظر شما هزاران نفر به طور همزمان درخواست داده باشند و در نهایت تنها شمار محدودی از بهترین دانشجویان واجد شرایط دریافت آن میشوند. در نتیجه برای دریافت بورسیه باید تا میتوانید رزومه خوب را تقویت کنید که در مقایسه با دیگر کاندیداها امتیاز قابل توجهی کسب کنید. راههایی که میتوانید از آن طریق شانس دریافت بورسیه خود را افزایش دهید عبارتند از:
1-نمرات و معدل بالای تحصیلی در مقاطع قبلی
یکی از مدارک اصلی مورد نیاز برای دریافت پذیرش تحصیلی، ارائه ریزنمرات و کارنامه مقطع قبلی شماست. دانشگاه و کمیته پذیرش با مشاهده و بررسی نمرات شما میتواند سطح دانشتان را تخمین زده و بر این اساس نسبت به تواناییهای علمی شما ارزیابیهایی را صورت دهد. اما نمرات شما علاوه بر اخذ پذیرش در دریافت بورسیه تحصیلی، به ویژه بورسیههای دانشگاهی تاثیرگذار هستند. زیرا اغلب دانشگاهها بورسیههای خود را بر اساس سوابق تحصیلی اعطا کرده و به اصطلاح Merit-Based هستند.
2-نمره زبان بالا
تسلط به زبان مقصد از دیگر شرایط الزامی مهاجرت تحصیلی است، اما برای پذیرش در دانشگاهها تنها کافیست که نمره زبان شما با حداقلهای اعلام شده توسط آن دانشگاه برابر باشد. اما وقتی بحث دریافت بورسیه تحصیلی در میان باشد، بهتر است نمره زبانتان از سطح درخواستی دانشگاه بالاتر باشد. به طور مثال اگر برای پذیرش در دانشگاهی نیاز به کسب حداقل نمره 6.5 در آیلتس باشید، با ارائه نمره 7.5 شانس دریافت بورسیه خود را افزایش میدهید. دانش زبانی به عنوان یکی از مهارتهای پایه و عمومی در مهاجرت تحصیلی اهمیت زیادی در پرونده پذیرش شما دارد و هرچقدر تسلط شما به زبان کشور مقصد بیشتر باشد، دانشگاه شما را به عنوان کاندیدای باصلاحیتتری در نظر میگیرد.
3-شرکت در آزمونهای خاص مثل GRE و GMAT
اگرچه شرکت در آزمونهایی چون GRE برای پذیرش در برخی از رشتهها الزامی است، اما با این حال دانشجویان تحصیلات تکمیلی میتوانند از این طریق مهارتهای تحلیلی و استدلالی خود را اثبات کنند. کسب نمره بیشتر از حد متوسط در این آزمونها شما را در جایگاه برتری به نسبت دیگر کاندیداها قرار داده و میتواند شانس دریافت بورسیه را افزایش دهد.
4-مقالات منتشر شده ISI
تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی نیازمند داشتن دانشی زمینهای در زمینه روشهای تحقیق و انجام پژوهشهای علمی است. برای آنکه بتوانید از استاد سوپروایزر خود فاند دریافت کنید و یا از بورسیههای دانشگاهی استفاده کنید، بهتر است که سابقه انجام کار پژوهشی داشته باشید. این سابقه میتواند به شکل تجربه دستیاری پژوهشی یا کار در پروژههای تحقیقاتی باشد، اما رایجترین شکل آن داشتن مقالات منتشر شده isi است. مقالات کنفرانسی و داخلی نیز میتواند به تقویت رزومه شده کمک کنند اما اعتبار مقالات isi طبیعتا بیشتر بوده و به همین دلیل شانس بهتری برای اخذ فاند یا بورسیه خواهید داشت.
5-اختراعات یا مدالهای جهانی
ثبت اختراع، کسب رتبه در جشنوارهها و المپیادهای بینالمللی، چاپ کتاب، برگزاری نمایشگاه نقاشی، کسب مدال در مسابقات ورزشی و دستاوردهایی از این دست نیز میتواند شانس بورسیه شما را افزایش دهد. در واقع دانشجویانی که در رزومه تحصیلی خود چنین دستاوردهایی دارند، به عنوان فردی شایسته و مستعد شناخته شده و دانشگاهها تمایل بیشتری برای سرمایهگذاری و آموزش این افراد دارند.
چه زمانی برای دریافت بورسیه تحصیلی اقدام کنیم؟
هر کدام از بورسیههای تحصیلی دانشگاهی، دولتی یا سازمانی شرایط خاصی برای اپلای دارند، در نتیجه ددلاینهای متفاوتی را ممکن است ارائه دهند. اغلب بورسیههای دانشگاهی فرم اپلای مجزایی نداشته و دانشجویان همزمان برای آنها درخواست میدهند. اما برای بورسیههای دولتی و سازمانی باید ابتدا از طریق سایت آن سازمان نسبت به زمان ثبتنام و نحوه آن اطلاع پیدا کنید تا ددلاین اصلی را از دست ندهید. از آنجایی که اخذ پذیرش تحصیلی مقدم بر اخذ بورسیه است، بهتر است برای ورودی سپتامبر، تا آخر دسامبر ماه گذشته ثبتنام خود را نهایی کرده و آن را به روزهای آخر موکول نکنید. زیرا ممکن است فرصت دریافت بورسیه تحصیلی را از دست داده و یا به ددلاین نهایی آن نرسید.
برای اخذ فاندهای اساتید، حتما در هنگام مکاتبه با اساتید به حوزههای علائق پژوهشی او دقت کنید و در ایمیلهای خود به آنها اشاره کنید تا استاد مورد نظر نسبت به علاقه و آگاهی شما در این حوزه مطلع شود. سعی کنید اساتیدی را انتخاب کنید که حوزه پژوهشی آنها با شما همسو بوده و میتوانید از سوابق تحقیقاتی خود به عنوان یک امتیاز برای دریافت فاند استفاده کنید. بهترین زمان برای شروع مکاتبه با اساتید از سپتامبر و اکتبر سال گذشته است، در این صورت شما زمان کافی برای ارتباط گرفتن با استاد و آماده شدن برای اپلای در دانشگاه مقصد را خواهید داشت.
دریافت بورسیه بدون داشتن رزومه تحصیلی قوی
اخذ بورسیه تحصیلی در هنگام اپلای فرآیندی سخت و پیچیده است که تنها بهترین افراد موفق به دریافت آن میشوند. اما راهکارهایی نیز وجود دارد که اگر یک رزومه متوسط دارید، همچنان بتوانید برای بورسیه در دانشگاه مورد نظر خود اقدام کنید. بسیاری از دانشگاهها به دانشجویانی ممتاز خود بورسیههای جزئی یا حتی تخفیف کامل شهریه اعطا میکنند. پس در صورتی که امکان اخذ بورسیه را در ابتدای اپلای خود ندارید، میتوانید پس از یک ترم یا یک سال تحصیل در دانشگاه مورد نظر و کسب نمرات عالی و ممتاز واجد شرایط دریافت بورسیه تحصیلی شوید. دانشجویان شاغل به تحصیل در مقطع ارشد تحقیقاتی و دکتری نیز میتوانند پس از آغاز تحصیلات خود، از طریق ارتباط با اساتید و شرکت در پروژههای تحقیقاتی آنها به عنوان فلوشیپ در دانشگاه مشغول شده و بابت آن حقوق دریافت کنند.
شما چه روش دیگری را برای دریافت بورسیه میشناسید؟
سوالات خود را با ما در میان بگذارید.