- نویسنده: کیوان کاری
- مهاجرت تحصیلی
درخواست مشاوره رایگان مهاجرت
دانشگاه استانبول یک دانشگاه تحقیقاتی دولتی است که در استانبول و در کشور ترکیه واقع شده است. پردیس اصلی این دانشگاه در مجاورت میدان بایزید و در سمت اروپایی شهر استانبول قرار دارد و یکی از بهترین دانشگاههای شرقی و آسیایی برای مهاجرت تحصیلی میباشد. برخی از منابع غربی، قدمت دانشگاه استانبول را به قبل از سال 1930 مربوط میدانند که از آن به عنوان «دانشگاه قسطنطنیه» یاد میشد.
دانشگاه استانبول نه تنها یکی از قدیمیترین موسسات آموزشی در ترکیه است بلکه در جهان نیز به عنوان یک مرکز علمی قدیمی شناخته میشود، زمانی که محمد فاتح، قسطنطنیه را فتح کرد، این دانشگاه یک مرکز علمی معتبر بود.به همین دلیل است که امروزه به عنوان قطب بزرگ آموزش عالی کشور ترکیه محسوب میشود.
مشخصات دانشگاه استانبول
تاریخ تأسیس |
1453 به عنوان مدرسه و 1933 به عنوان دانشگاه |
استان، شهر |
استانبول، ترکیه |
نوع مؤسسه |
دولتی (تحقیقاتی) |
تعداد کل دانشجویان (سال 2020) |
84.991 نفر |
تعداد کل دانشجویان بین المللی (سال 2020) |
6730 نفر |
نرخ پذیرش |
35 درصد |
مقاطع تحصیلی |
کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا |
سایت دانشگاه |
www.istanbul.edu.tr |
تاریخچه دانشگاه استانبول
ریشههای دانشگاه استانبول به سال 1453 باز میگردد، زمانی که دانشگاه توسط سلطان محمد دوم عثمانی «به عنوان مدرسه فلسفه، پزشکی و حقوق» تأسیس شد. این مدرسه به عنوان مدرسه الهیات اسلامی نیز فعالیت میکرد. با این حال، زمانی که مدرسه دیگر قادر به پاسخگویی به نیازهای دنیای مدرن نبود، روند بازسازی آغاز شد و در نتیجه دانشگاه استانبول تأسیس شد.
دانشگاه استانبول شرق و غرب را گرد هم میآورده است. ارزشهای اصلی دانشگاه استانبول برای حفاظت و تجلیل از اصول آتاتورک و دستاوردهای جمهوری، مشارکت، احترام به محیط زیست و انسان، هماهنگی مطلق با ارزشهای اخلاقی هستند. یکی از ویژگیهای اصلی دانشگاه استانبول، رهبری آن در آموزش عالی برای قرنهای متمادی است.
بسیاری از دانشگاهیان تحصیل کرده در موسسه، سایر موسسات آموزش عالی در ترکیه را راه اندازی کردند. بدین ترتیب دانشگاه استانبول همواره در تربیت و تقویت دانشگاهیان نقش بسزایی داشته است. دانشگاه استانبول علاوه بر تأثیر علمی خود، در جنبش به سوی روشنگری و مدرنیزاسیون نیز پیشرو بوده است که با جمهوری آغاز شد و به عنوان پلی بین علم و زندگی عمل کرد. این دانشگاه هم اکنون یکی از بهترین موسسه علمی ترکیه و از برترین دانشگاه برای دانشجویان بین المللی است.
رتبه دانشگاه استانبول در رتبه بندیهای جهانی
دانشگاه استانبول جزء 10 دانشگاه برتر کشور ترکیه و در لیست 1000 هزار دانشگاه برتر جهان قرار دارد. این مؤسسه توانسته در سال 2021، رتبههای زیر را از نظامهای رتبه بندی معتبر جهانی کسب کند.
نظام رتبه بندی |
رتبه |
رتبه بندی کیو اس (QS) |
801 |
سیستم رتبه بندی تایمز |
801 |
رتبه بندی شانگهای |
401 |
رتبه بندی U.S. News & World Report |
714 |
پردیس و دانشکدههای دانشگاه استانبول
این دانشگاه دارای هفده دانشکده در پنج پردیس است. پردیس اصلی در میدان بایزید قرار دارد که در ابتدا توسط کنستانتین کبیر به عنوان «فروم تاوری» ساخته شد و بعداً توسط تئودوسیوس کبیر به عنوان فروم تئودوسیوس در دوره روم نامیده شد.
ساختمان اصلی پردیس با دروازه زیبای خود قبلاً به عنوان مقر وزارت جنگ توسط دولت عثمانی استفاده میشد. برج بایزید، یک برج نگهبانی با ارتفاع 85 متر در محوطه پردیس اصلی دانشگاه واقع شده است. این محوطه قبلا محل اسکی سرای (کاخ قدیمی) دوران عثمانی بود. برخی از ویرانههای رومی و بیزانسی هنوز در محوطه قابل مشاهده هستند.
این دانشگاه دارای کادر آموزشی با تعداد 2 هزار استاد و دانشیار و 4 هزار دستیار و کارمند است. بیش از 60 هزار دانشجو در مقطع کارشناسی و 8 هزار دانشجوی کارشناسی ارشد هر ساله دورههای تحصیلی ارائه شده توسط دانشگاه استانبول را دنبال میکنند.
دانشکده های دانشگاه استانبول عبارتند از:
- دانشکده پزشکی
- دانشکده حقوق
- دانشکده ادبیات
- دانشکده علوم
- دانشکده اقتصاد
- دانشکده داروسازی
- دانشکده دندانپزشکی
- دانشکده مدیریت
- دانشکده علوم سیاسی
- دانشکده ارتباطات
- دانشکده علوم آبزیان
- دانشکده الهیات
- دانشکده آموزش از راه دور
- دانشکده حمل و نقل و تدارکات
- دانشکده پرستاری
- دانشکده معماری
مدارک لازم و شرایط اخذ پذیرش از دانشگاه استانبول
از مهمترین شرایط دریافت پذیرش از این دانشگاه قبولی در آزمون «یوس ترکیه» است. دریافت حداقل نمره 40 از 100 در آزمون یوس ضروری است. یوس به عنوان آزمون ورودی به دانشگاه استانبول در نظر گرفته میشود. نکته مهم این است که میتوان آزمون یوس را در ایران امتحان داد. در این آزمون از مباحثی مانند ریاضیات، شیمی، فیزیک، هوش، زیست شناسی و هندسه سؤال طرح میشود.
مدارک لازم برای اخذ پذیرش از دانشگاه استانبول
برای تحصیل در هر یک از رشتههای دانشگاه استانبول، باید مدارک زیرا را به دانشگاه ارائه دهید تا پذیرش این موسسه معتبر را دریافت کنید:
- مدرک تحصیلی دورههای قبل (اگر برای کارشناسی اقدام میکنید، مدرک دوره متوسطه، اگر برای ارشد، مدرک کارشناسی نیاز است)
- فرم درخواست برای اخذ پذیرش تحصیلی
- ریز نمرات دورههای قبل
- مدرک زبان انگلیسی یا زبان ترکی (بر حسب نوع رشته متفاوت است)
- نتیجه آزمون یوس ترکیه
- انگیزه نامه تحصیلی
- توصیه نامه از اساتید
- رسید هزینه پرداخت شده برای پذیرش
- مدارک بورسیه دانشگاه استانبول
رشته های اصلی تحصیلی در مقاطع تحصیلی لیسانس، ارشد و دکترا
- رشته علوم و مهندسی محاسبات
- رشته مدیریت بین المللی
- رشته مهندسی برق و الکترونیک
- رشته روابط بین الملل
- رشته اقتصاد
- رشته مدیریت منابع انسانی
- رشته معماری
- رشته بانکداری و امور مالی
- رشته ارتباطات
- رشته علوم سیاسی
- رشته روانشناسی
- رشته مدیریت اطلاعات
- رشته طراحی شهری
- رشته علوم اجتماعی
- رشته مهندسی مکانیک
- رشته فناوری اطلاعات
- رشته های علوم سیاسی و روابط بین الملل
- زبان شناسی
- مدیریت اطلاعات
- تاریخ/باستان شناسی
- پزشکی
- دندانپزشکی
- داروسازی
- فیزیک
- شیمی
- ژنتیک/ زیست شناسی سلولی مولکولی
- ریاضیات
- روزنامه نگاری
- سینما و تلویزیون/رادیو
- رشته مهندسی کامپیوتر (مقطع کارشناسی ارشد)
- رشته علوم مواد و مهندسی نانو (مقطع کارشناسی ارشد)
- رشته تجزیه و تحلیل کسب و کار (مقطع کارشناسی ارشد)
- رشته تجزیه و تحلیل و حل اختلافات (مقطع کارشناسی ارشد)
تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه استانبول
تحصیل در رشتههای پزشکی، دندانپزشک و داروسازی در ترکیه و به ویژه دانشگاه استانبول بسیار محبوب است. تحصیل در پزشکی در این دانشگاه هم برای دورههای عمومی و هم دورههای تخصصی امکان پذیر است.
هر ساله بیش از 2500 دانشجو برای تحصیل در رشتههای پزشکی در این دانشگاه ثبت نام میکنند. به ویژه تحصیل در رشته دندانپزشکی در دانشگاه استانبول از اعتبار بالایی برخوردار است. از این رو، دانشجویان بین المللی زیادی از اقص نقاط دنیا به این استانبول میآیند تا در دانشگاه مشهور این شهر به دانش اندوزی مشغول شوند.
امکانات تحصیل در دانشگاه استانبول
دانشگاه استانبول نیز به مانند دیگر دانشگاههای کشور ترکیه دارای امکانات بسیاری است. از مهمترین امکانات این دانشگاه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- داشتن 7 مجتمع رفاهی برای اسکان دانشجویان
- امکانات پزشکی و بهداشتی (مرکز اورژانس و داروخانه)
- برگزاری چشنوارههای فصلی
- مسابقات ورزشی متعدد
هزینههای تحصیل و زندگی در دانشگاه استانبول
به عنوان یک دانشجوی بین المللی، میتوانید با بودجه 400 تا 650 یورو در ماه در ترکیه زندگی کنید. این مبلغ در مقایسه با سایر مقاصد تحصیلی در جهان بسیار مقرون به صرفهتر است. میانگین هزینههای زندگی شما بسته به سبک زندگی و عادات خرج کردنتان دارد. در ترکیه واحد پول ملی لیر ترکیه است.
1- هزینههای خوابگاه دانشجویی
در حین تحصیل در دانشگاه استانبول میتوانید از بین انواع اقامتگاه، یکی را انتخاب کنید. برخی از آنها مقرون به صرفهتر هستند، برخی دیگر راحتی بیشتری را ارائه میدهند. در پایان، این شما هستید که تصمیم میگیرید کدام یک متناسب با نیازهای شما باشد.
موارد زیر محبوبترین گزینههای اقامت برای دانشجویان در ترکیه هستند:
- خوابگاه دانشگاه
- خوابگاههای دولتی: 24 تا 38 یورو در ماه
- خوابگاههای خصوصی: با امکانات بسیار بهتر و همچنین هزینههای بالاتری ارائه میشوند.
- اجاره آپارتمان: 68 تا 283 یورو در ماه بسته به مکان و اندازه آپارتمان متفاوت است.
اگر تصمیم دارید که اجاره یک آپارتمان بهترین گزینه باشد، آب و برق را فراموش نکنید که این مهم 50 تا 75 یورو به هزینههای زندگی ماهانه شما اضافه میکند.
2- هزینه غذا در ترکیه
دانشجویان میتوانند از کافه تریا دانشگاه استفاده کنند که هر روز 2 یا 3 وعده غذایی بسیار مقرون به صرفه سرو میکند. هزینه این وعدههای غذایی حدود 0.30 تا 1.15 یورو است. البته اگر میخواهید غذاهای دیگری را امتحان کنید، رستورانها، غذاخوریها یا کافههای دیگری در اطراف دانشگاه نیز وجود دارند.
بودجه ماهانه برای غذا و مواد غذایی تا حد زیادی به سبک زندگی شما بستگی دارد. اگر از غذا خوردن در بیرون از خانه لذت ببرید یا چندین بار در هفته غذا سفارش دهید، در نهایت هزینه بسیار بیشتری باید پرداخت کنید.
برخی از قیمتهای متوسط محصولات غذایی در ترکیه به شرح زیر هستند:
- 1 قرص نان: 0.30 یورو
- 1 لیتر شیر: 0.58 یورو
- 12 تخم مرغ: 1.23 یورو
- 1 کیلوگرم پنیر سفید: 4.48 یورو
- 1 کیلوگرم سیب: 0.65 یورو
- 1 وعده غذایی در رستورانهای مقرون به صرفه: 2.50 یورو
- 1 منوی کباب: 2.85 تا 3.40 یورو
3- هزینههای حمل و نقل
کارت حمل و نقل ماهانه برای اتوبوس و مترو حدود 27 یورو است. این برای دانشجویانی که نیاز به رفت و آمد روزانه دارند یا از کاوش در مناطق اطراف استانبول لذت میبرند، مفید خواهد بود. در غیر این صورت، برای سفرهای یک نفره میتوانید انتظار پرداخت هزینههای زیر را داشته باشید:
- تاکسی: 2.85 یورو برای سفر 5 کیلومتری
- اتوبوس و مترو: 0.20 تا 0.40 یورو به ازای هر بلیط
4- هزینههای اضافی در ترکیه
- کتاب و سایر مواد آموزشی: 80 یورو
- قبض تلفن ماهانه: 6.50 تا 11.50 یورو
- سرگرمی (سینما، کنسرت، تئاتر): 10 تا 15 یورو در ماه
- بیمه پزشکی خصوصی: 34 تا 57 یورو در سال
بورسیهها و کمکهای مالی دانشگاه استانبول
در دانشگاه استانبول دانشجویان بین المللی میتوانند برای طیف گستردهای از بورسیهها و کمکهای مالی درخواست دهند. این اشکال حمایت مالی توسط موسسات مختلفی ارائه میشوند که عبارتند از:
- بورسیه دولت ترکیه برای رشتههای مورد نظر در مقاطع کارشناسی تا دکترا
- بورسیه های ۲۰۲۱ کارشناسی ترکیه با کمک هزینه کامل
- برنامههای بورس تحصیلی «Turkiye Burslari» به عنوان بورسیه دانشگاه استانبول برای رشتههای مورد نظر دانشگاه و با کمک هزینه کامل
معیارهای درخواست، از بورسیه به بورسیه دیگر متفاوت است و همین امر در مورد مبلغی که دریافت میکنید نیز صادق میباشد.
کلام آخر
تحصیل در دانشگاه استانبول میتواند برای دانشجویان ایرانی هم به صرفه باشد و هم چشم انداز شغلی خوبی را برای آنها فراهم کند. به دلیل قیمت پایین لیر نسبت به دلار، هزینههای تحصیل در ترکیه بسیار پایینتر از کشورهای اروپایی و آمریکای شمالی است. پس اگر قصد مهاجرت تحصیلی به ترکیه را دارید، بهتر است دانشگاه استانبول را انتخاب کنید. فقط لازم است مدارک و شرایط لازم برای اخذ پذیرش از این موسسه علمی برتر را جویا شوید.
سوالات متداول معرفی دانشگاه استانبول (Istanbul Üniversitesi)
رتبه دانشگاه استانبول ترکیه چند است؟
دانشگاه استانبول ترکیه دارای رتبه کشوری 801 تا 1000 از دید رتبهبندی QS بوده و همچنین رتبهبندی شانگهای به این دانشگاه رتبه 401 تا 500 را اختصاص داده است.
شرایط پذیرش در دانشگاه استانبول ترکیه چیست؟
دریافت حداقل نمره 40 از 100 در آزمون یوس ضروری است. یوس به عنوان آزمون ورودی به دانشگاه استانبول در نظر گرفته میشود. نکته مهم این است که میتوان آزمون یوس را در ایران امتحان داد.
متوسط شهریه دانشگاه استانبول ترکیه چقدر است؟
متوسط شهریه دانشگاه استانبول ترکیه سالیانه کمتر از 3 هزار دلار بطور میانگین برای کلیه مقاطع میباشد.
تعداد دانشجویان و نرخ پذیرش دانشگاه استانبول ترکیه چقدر است؟
تعداد کل دانشجویان دانشگاه استانبول ترکیه بیش از 84 هزار نفر بوده که از این بین حدود 6730 نفر دانشجوی بینالمللی هستند و این دانشگاه دارای نرخ پذیرش بطور تقریبی 35 درصدی میباشد.
با درود و احترام چگونه می توان به نام و ایمیل اساتید تاریخ باستان دانشگاه استانبول دسترسی پیدا کرد.